Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 вересня 2012, 12:06 Суспільство
У Києві можна побачити роботи Ренуара і Моне
У Києві можна побачити роботи Ренуара і Моне

Виставка "Нормандія у живописі" викликала неабиякий ажіотаж - 57 полотен французьких художників. Серед них -  дві роботи Ренуара і Моне. Експозицію нещодавно виставили, але її вже переглянули тисячІ любителів малярства. Аби картини потрапили до столиці,  сторони підписали контракт.

Тетяна Миронова т.в.о. генерального директора Національного художнього музею України:

-  В цьому контракті зазначені певні умови зберігання картин. Це -температура зберігання не вище 21 градуса, безумовно, в нашому музеї таких умов не було. Ми готувалися відновили систему кондиціонування.

Утім, в музеї нарікають на охорону виставки. Поставлені в деяких залах стовпчики і датчики руху, не дозволяють наближатися до картин. Однак, цього, певні, замало.

Тетяна Миронова т.в.о. генерального директора Національного художнього музею України:

- Те, що стосується камер,які контролюють прихід - відхід людей, то таких камер у нас немає, на жаль, і це є велика проблема. Ті самі вікна, десь, можливо, биті шиби, підрамники або рами не відчиняються - все це створює лишні фактори небезпеки.

Але, якщо три приміщення, де експонують полотна, хоч якось приведені до ладу, то інша частина музею - в занепаді. Якщо від крадіїв картини захищені сигналізацією та охоронцями, то від води і вогню безцінні роботи навряд чи щось врятує.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- У цьому сховищі зберігаються надзвичайно цінні полотна. Воно знаходиться під охороною. Утім, жодна сигналізація безсила,якщо раптом теплотрасу прорве.

Сергій Авдошин, заступник генерального директора Національного художнього музею України:

- Тут, поруч зі сховищами, проходить теплотраса транзитом,  з високим тиском, високою температруою , і, в разі, якщо вона прорве, то тут буде знищено все, всі наші сховища , крім того, дуже потрібен ремонт водопостачання ,якщо ви бпобачите тільки на цій ділянці труби більше десяти хомутів , бачите, що прокапує вода.

Розвалюється Національний художній музей і ззовні. Працівники побоюються, аби всі, хто прийшов подивитися на полотна французів, дійшли до них неушкодженими.

Сергій Авдошин, заступник генерального директора Національного художнього музею України:

- Порушена скульпутурна група , порушена шуба, десь випадають цеглини , це сьогодні становить найбільшу загрозу для відвідувачів музею.

Музей потребує реставрації. Відповідний указ Президент підписав ще торік. Утім, далі паперу справа не пішла. Поки що музейники не отримали й копійчини.