Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 вересня 2012, 11:41 Суспільство
На Луганщині просто неба знайшли коробку із радіоактивним цезієм
На Луганщині просто неба знайшли коробку із радіоактивним цезієм

Металеву коробку з вісімдесятьма грамами цезію знайшли у пересохлому річищі. Спеціалісти кажуть - якби сталася розгерметизація, кілька кілометрів території довкруг були б заражені радіацією. У селі Софіївському про страшну знахідку нічого не чули. Надія працює поблизу небезпечного місця. Каже, міліцію напередодні бачила, але з чим це пов'язано, не зрозуміла.

Надія, мешканка с. Софіївського:

- Я ничего не слышала. Мы работаем, но не слышали, что здесь такое нашли.

Правоохоронці припускають - контейнер з цезієм виявили шукачі металу в покинутих шахтах. Коли второпали, наскільки знахідка небезпечна - кинули просто неба. Візуально контейнер не пошкоджений. Радіаційний фон навколо нього перевищує норму вдесятеро, але це ніщо у порівнянні з тим, якби контейнер розпиляли. Три доби знахідку охороняли міліціянти. По тому передали її фахівцям спецкомбінату "Радон".

Володимир Медяник, керівник регіонального центру з обліку радіоактивних відходів:

- Любой источник, который находится в незаконном обращении, представляет опасность для окружающей среды. Он непонятен людям. И они могут облучаться, сами того не осознавая, могут заразить грунтовые воды.

Спеціалісти заспокоюють - загрози здоров'ю людей немає. СБУ за маркуванням вже встановило місце походження небезпечної знахідки. То ж тепер правоохоронці шукають винуватців надзвичайної події. А фахівці намагаються з'ясувати, скільки часу Цезій-137 був сусідою селян.