Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 вересня 2012, 22:29 Суспільство
Кияни виборюють власне житло у рейдерів
Кияни виборюють власне житло у рейдерів

Рейдерську атаку на власний будинок відбили мешканці триповерхівки, що в середмісті столиці. Завдяки підробці документів ділки приватизували підвальне приміщення і продали його. Коли в помешканнях не стало світла й тепла - людям урвався терпець.

Цей будинок на 18 квартир, що на вулиці Гончара, за свою майже двохсотлітню історію бачив багато, але майже не змінився. Як і колись, він вражає вишуканою архітектурою.

Таісія Зарецька, голова ОСББ:

- В 14 році був надбудований ще один поверх. Оскільки йшла перша світова війна і велика кількість приїжджих до Києва була, як із Сходу, так із з Заходу, велика потреба була в житлі. Дуже цікава історія. І німці жили під час німецько-нацистської окупації.

Нині ж тут мешкають знані в державі люди - художники, архітектори та науковці. Утім, і квіт нації не оминули суспільні катаклізми - будинок вряди-годи атакують ласі до елітних жител рейдери. Вперше тут познайомилися з ними 2002-го. Тоді таємнича фірма мала намір звести на споруді четвертий поверх. Мешканці взялися боронити свою триповерхівку.

Таісія Зарецька, голова ОСББ: 

- Ніби відбили. В третьому - ще одна проблема - вся прибудинкова територія була відведена Київрадою під багатоповерхову забудову. Знову ми з плакатами, з дітьми виходили під Київраду. Кожен раз нам щось казали - ви ще не повні власники. Треба те зробити, те зробити. Беремо на баланс - виявляється, приміщення продане. При чому, так із сюрпризом.

Нинішній сюрприз приготувала фірма-фантом. Ділки підробили документи, приватизували підвальне приміщення і продали його.

Андрій Шевнюк, мешканець будинку:

- Из Государственного архива г. Киева был изъят том, где было решение о том, что есть квартиры, которые можно из маневренного фонда перевести в нежитловой фонд. Вставлены были четыре листа новой бумаги, на которых наше подвальное помещение было включено в помещения, которые необходимо перевести в нежитловой фонд.

Що в їхнього підвалу новий власник, люди дізналися, коли невідомі замурували двері до бойлерної. Потім в електрощитовій відгвинтили трансформатора, і в будинку зникли світло й тепло: мешканці вдарили на сполох. 

- Было 2 пожара, которые официально зарегистрированы, двое суток дом был без питания, вызывали аварийные бригады.

Таісія Зарецька, голова ОСББ:

- Вони нам розгромили електрощитову, ми й досі не можемо її в порядок привести. В цьому році мешканці 10 тис. вклали, щоб її привети у належний стан. І не до кінця. Нам ще потрібні капіталовкладення.

Мешканці одразу написали заяву до прокуратури. Виявилося, таке лихо не лише їм. Правоохоронці кажуть: викрити рейдерів непросто - підроблені ними документи, зазвичай, давні. Тож правди після таких захоплень можна шукати лише в суді. Мешканці будинку на Гончара своє право на нього вибороли.

Сергій Нечипоренко, прокурор Шевченківського району м. Києва:

- Згідно Закону допоміжні приміщення призначені виключно для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування. Суд першої інстанції, нажаль, не визнав порушень і виніс рішення щодо законності приватизації цього приміщення. Але після звернення нашого до апеляційного суду це рішення було переглянуто. Права мешканців поновлені.

Правоохоронці попереджають - коли до вашої оселі постукали непрохані гості - не зволікайте й обов'язково зверніться  до прокуратури. А ще гуртуйтеся з сусідами - у вас попереду тривала й непроста юридична боротьба.

Олексій Зарецький, мешканець м. Києва:

- Клопітна справа виявилась. Це й перемовини з ЖЕКом, райадміністрацією, і суд. Якби у нас в будинку не було такої взаємодопомоги, то ми навряд чи це подужали б.