Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 серпня 2012, 22:01 Суспільство
Права жінок безкарно порушуються в Україні
Права жінок безкарно порушуються в Україні

Матеріал про права жінок. Нерідко їх порушують у період, коли слабкій статі конче потрібна підтримка. Роботодавці безсоромно звільняють вагітних та матерів у декреті. Іноді ж страждають матері-одиначки.

Звільнити з роботи мати-одиначку, єдину годувальницю родини з дитиною менше 14-ти років - незаконно. Стверджують юристи. Та це зовсім не означає, що неможливо. У цій гіркій істині переконалася Вероніка.

Вероніка Грицова, постраждала:

- Уволили меня 28 марта 2010 года. Моему ребенку на тот момент не было 14 лет.

Жінка працювала головним редактором однієї з газет на Сумщині. Засновник видання - місцева адміністрація. Тож після чергових виборів та зміни керівництва Вероніку "попросили" піти.

Вероніка Грицова, постраждала:

- Сразу после президентских выборов ко мне пришел в кабинет заместитель председателя районного совета и сказал, чтобы я увольнялась по собственному желанию.

Коли жінка відмовилася писати заяву добровільно, все зробили за неї. Сама процедура звільнення була не менш абсурдною.

Вероніка Грицова, постраждала:

- Собрали быстренько коллектив в тот день. Проголосовал коллектив: 5 человек против увольнения получилось, 4 - за. И меня трудовой коллектив большинством голосов посчитал, что уволил.

Трудове законодавство ніби й захищає жінок під час вагітності, чи коли вони виховують неповнолітніх дітей. Звільнити вагітну можна лише в одному разі.

Владислав Подоляк, адвокат:

- Єдиний випадок, який передбачений законодавством, це повна ліквідація підприємства. При цьому, якщо ліквідується лише філія чи відділення окремої юридичної особи, то це не є підставою для звільнення вагітної жінки.

Та попри це мати-одиначку можуть не тільки безкарно прибрати з роботи, а й виселити з дому. Рівнянка Алла Музичук із семирічним сином мешкає в колишньому адміністративному приміщенні райспоживспілки, де раніше працювала. Нині цей будинок продають. Мати з дитиною викидають на вулицю.

Алла Музичук, мешканка м. Гощі:

- Під житло виділене. За ніяку оренду мови не було. А так воно все затягнулося, руководство помінялося. Така сталася ситуація, не мала я грошей, не мала, де дітися і так собі сиділа як-то кажуть, на пороховій бочці.

Навесні жінку попередили - будинок продаватимуть. А нещодавно надіслали листа з вимогою виселитися.

Оксана Мельничук, головний бухгалтер Гощанської райспоживспілки:

- Діло в тому, що згідно договору оренди, 31 серпня в неї кінчається договір оренди. Дане приміщення ми на оренду не виставляємо, воно висунуте на продаж.

Алла Музичук, мешканка м. Гощі:

- Перше вересня іде, мені треба дитину в школу випроводжати, а я вообще не знаю - у світ з торбами чи з моста в воду. Оце таке життя.

Відстоювати свої права жінка збирається в суді. Хоча й розуміє - марно. Каже, для матері-одиначки судова тяганина - справа заздалегідь програшна.