Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 серпня 2012, 23:26 Суспільство
Влада нехтує проблемами безпритульних тварин у Івано-Франківську
Влада нехтує проблемами безпритульних тварин у Івано-Франківську

Не живуть, а животіють. Хвороби, тиснява та брак їжі - в таких умовах існують більше сотні собак у притулку для тварин поблизу Івано-Франківська. Чотирилапі ще дихають лише завдяки волонтерам. Хоча є розроблена урядниками 2007-го року відповідна програма, грошей на утримання бездомних псів вже давно не надають.

Розраховували на два-три десятки, а сьогодні їх тут близько ста тридцяти. Виловлені на вулицях, підкинуті людьми. У цьому притулку тварини конають від інфекцій, страждають від голоду. Їдять чотирилапі двічі на тиждень і лише завдяки тому, що харчі привозять волонтери.

Вікторія Садовник, волонтерка:

- Тут немає ні комунікацій жодних, газу немає, води, змушені їжу готувати дома, звичайно, на маленькій кухні незручно, ділимося 50 собак одній, 50 іншій.

З бюджету не дають на притулок ні копійки. Тому волонтери шукають небайдужих людей і збирають пожертви, аби хоч якось допомогти чотирилапим. Втім, найголовнішу проблему владнати самотужки добровольці не в змозі.

Леся Габель, волонтерка:

- Близько 30% наших улюбленців просто замерзли елементарно. Вони помирали від бронхітів, від нирок, декотрі просто, як вдарили морози, всі цуценята просто загинули. Ми знаємо, що йде зима, і половина з них не виживе цієї зими.

І власник притулку скаржиться - вже стомився стукати у владні двері. Чиновники знай годують обіцянками про надання землі на спорудження нормального закладу з пристойними для тварин умовами.

Юрій Чорний, власник притулку для тварин:

- Ми ніяк не можемо домогтись того, щоб навіть з того матеріалу, котрий в принципі вже є в достатній кількості, можна було зробити ту мінімальну інфраструктуру, тобто зробити ряд вольєрів, прийомне приміщення, карантинне приміщення.

Втім, каже пан Юрій, ця проблема - загальноукраїнська. Адже можновладцям завжди не до безпритульних псів.