Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 серпня 2012, 00:02 Суспільство
Спогади першого водія республіки
Спогади першого водія республіки

До перших осіб країни завжди прикута неабияка увага. Тож персонал, який їх оточує, не з простих. Якою була підготовка водіїв та на яких автомобілях їздили вищі партійні діячі Радянського Союзу і перший Президент незалежної України?

Цей блискучий красень - справжня легенда. Радянський лімузин ЗІЛ 114-й захмарною вартістю 100 тисяч радянських рублів. Він возив перших осіб радянської, а пізніше незалежної України. В його салоні перебували Леонід Брежнєв, Фідель Кастро, Індира Ганді, Ерих Хонекер. Іван Біленко - незмінний водій лімузина. Чоловік з ностальгією згадує часи, коли сидів за кермом легендарного автомобіля. 

Іван Біленко, екс-водій перших осіб України:

- Зараз броньовані машини є і у бізнесменів, і у директорів цвіточних, де квіти продають там. Броньованих машин у нас на Україні не було. Були в Москві, були на Кубі, були в Німеччині. Це звичайний автомобіль. Машина була, на той час, звичайно, надійною, тому що кращих не було.

Хоча ЗІЛ і не оснащений додатковими засобами безпеки, сумніватися в його надійності не доводилося.

Іван Біленко, екс-водій перших осіб України:

- Вага 3,5 тони. Цей автомобіль попадав в аварію. Офіцер розвідки виїхав на Москвичі з двору і в нього гальма відмовили. Він на основну дорогу виїхав. Ця машина просто його збила.

Та щоб возити віп-персон, лише шоферських навичок було недостатньо. До охорони вищої партійної номенклатури підходили вкрай відповідально. Тож за плечима чоловіка навчання у спецшколі КДБ.

Іван Біленко, екс-водій перших осіб України:

- Вчили нас, як збивати. Цією ж машиною. Бо ця машина була важча вдвічі, чим остальні машини. Вчили стріляти з машини. Інша справа, коли на швидкості 120 кілометров їхать і стрілять по машині. Кермо оце крутили два дні. На швидкість. Отак, як оце їздять зараз, отак перебирають, то це неможливо. Чим швидше будеш кермом крутить, тим безпечніше будеш їздить.

Іван Андрійович переконує: раніше державні діячі їздили скромно - без величезних кортежів та перекривань вулиць. І ніколи не запізнювалися.

Іван Біленко, екс-водій перших осіб України:

- Дороги тоді не перекривали так. Там йшла машина ДАІ - Газ 24 - от спереді, без ніяких, проблискових маячків не було. Це просто чорна машина йшла спереді. І по зв'язку ДАІ вони там деколи перекривали дорогу, але там на 5 хвилин, не більше.

Незважаючи на вік, колишній перший водій республіки каже: готовий сісти за кермо ВІП-авта хоч зараз. Але погоджується - ситуація на дорогах нині ускладнилася на порядок - надто багато непрофесіоналів за кермом.