Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 серпня 2012, 23:01 Суспільство
На Житомирщині визначають кращих розвідників України
На Житомирщині визначають кращих розвідників України

На полігоні поблизу Житомира тривають п'ятиденні змагання, де визначають кращих розвідників Сухопутних військ Збройних Сил України. Цьогоріч учасниками конкурсу стали 15 підрозділів. Аби довести свою вправність, воякам доводилося долати водні перешкоди, заміновані ділянки, стріляти й демонструвати навички рукопашного бою.

Олександр Райковський, кореспондент:

- Головне вміння розвідника: непомітно пересуватися і майстерно маскуватися. Той, хто опанував це мистецтво, може заховатися так, що навіть ідучи поруч, його практично неможливо побачити. Та це зовсім не означає, що військовий диверсант саме у цей момент за вами не спостерігає.

Ці  хлопці - розвідники 30-ї окремої механізованої бригади з Новограда-Волинського. Вони певні - такі змагання військовим необхідні.

Олександр, розвідник:

- По-перше, загартовує характер, силу волі і показує, що ми нормальні мужики.

Максим, розвідник:

- Чим більше буде навчань, тим професійніша буде наша армія.

Одне з найважчих завдань - долання півторакилометрової тактичної смуги. Тут на групу чекають три десятки перешкод різної складності.

- Канєшно, важко.

- А як стріляють, страшно? 

- Нє.

- Ну а які відчуття взагалі?

- Пока без відчуттів.

Усе майже як у справжньому бою. Дим. Спеціальний звуковий супровід, кулі свистять над розвідниками.

- Ну стріляю.

- А для чого?

- Ну психологічна атака считається для них.

Віктор Муженко, заступник керівника Генерального штабу збройних сил України:

- Сюди прибули  по три кращі групи від кожного армійського корпусу і додатково залучено 5 груп, частин спецпризначення. Подолання штурмової смуги перешкод - це один з десяти етапів цих змагань.

Учасників супроводжують судді, адже за кожну помилку хлопці втрачають такі необхідні для перемоги бали. Ще й на замінованій ділянці траси можна умовно втратити бійця, якого доведеться нести на собі.

Ігнат Талько, суддя змагань:

- Вони тіряють час. І вже швидкість в них зменшується. Того, що одного раненого вони виносять з поля. І знімається 10 балів за кожного вбитого. Чотири підрива - і група знімається.

Здолавши смугу перешкод, не зважаючи на втому, синці, розідраний одяг, розвідники усміхаються - на переможців чекає нагорода.

Віктор Муженко, заступник керівника Генерального штабу збройних сил України:

- Я думаю, що буде сама висока нагорода - це буде моральне задоволення від отримання першого місця, але передбачений преміальний фонд для переможців. Премія 10 тисяч гривень.