Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 липня 2012, 22:45 Суспільство
На Чернигівщині колектори довели двох братів до самогубства
На Чернигівщині колектори довели двох братів до самогубства

Двоє рідних братів вкоротили собі віку на Чернігівщині. Імовірна причина резонансного самогубства - колектори. Саме терор від "фінансових вибивайл" за мізерний борг міг підштовхнути людей у зашморг.

Оці дві свіжі могили виросли на сільському цвинтарі протягом одного місяця. Двоє братів - спочатку молодший, а за кілька тижнів і старший - повісилися на власному подвір'ї.

Ольга, мешканка с.Здрягівки:

- Якраз отут у дверях обнаружила записку. Сверху было написано: Оля. А потом: Оля, прощай. Юра виходить. Лестница вот так стоить, и он висить.

- Вот тут лестница стояла. Руслан сначала, потом Вовик здесь.

Причини подвійної трагедії в Здрягівці правоохоронці вбачають у боргах братів та тиску колекторів на горе-позичальників.

Валерій Костильов, перший заступник керівника УМВС України в Чернігівській області:

- Протягом двох останніх місяців меньший брат Руслан перебував на межі відчаю. Він дуже болісно переніс смерть матері. Він весь час був збентежений тим, що на брата Володимира тиснули колектори та вимагали повернути борг.

Віра, мешканка с. Здрягівки:

- Брал он мопед себе в кредит. И они его тут за полмесяца угрохали и продали, а кредит он не платил. Приходили письма ему, шо нада уплатить кредит, и все такое прочее. А я ему казала - Вовик, ты заплатил кредит? - Да, теть Вера, заплатил. Брехал, в общем.

Чи насправді братів змусили залізти до зашморгу саме фінансові вибивали, тепер з'ясовує прокуратура. Там порушили справу за статтею "доведення до самогубства".

Андрій Верба, адвокат:

- На сегодняшний день определения коллекторской деятельности в Законодательстве Украины не существует. Поэтому любые звонки, любые приходы людей крепкой наружности к Вам домой, они не работают в правовом поле. Это уголовно наказуемые деяния.

Що сваволя колекторів може довести людину до крайньої межі, свідчить і нещодавній випадок на Закарпатті. Там наклала на себе руки 54-річна жінка. Вона взяла кредит, потрапила в автокатастрофу, дивом вижила. А вже за кілька місяців до скаліченої позичальниці завітали вибивали боргів.

Микола Жабка, син померлої:

- Кремезні чоловіки говорили в грубій формі. Вони сказали: "Якщо продам квартиру, цих грошей не вистачить, щоб погасити борг". Я просив про відстрочку, вони сказали, що все вирішить суд.

Після одного з таких візитів жінка порізала вени. Врятувати її не змогли. Щоби уникнути таких трагедій, правники радять: передусім не впадати у відчай. Як відчуваєте, що фінансові вибивали підштовхують вас до крайньої межі, спробуйте це в будь-який спосіб зафіксувати і негайно до міліції.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Достаточно СМС-сообщения, электронного письма. Письма простые, видеозапись, аудиозапись. Если человек постоянно записывает другое лицо, которое в отношении его предъявляет какие-то претензии, шантаж, угрозі, унижает его честь и достоинство, хотя бы 2-3 раз достаточно.

А найголовніше - бережіть себе. І не залишайтеся на самоті зі своїми проблемами. Коли поряд буде хоча б одна близька людина, зжити вас зі світу нікому не вдасться.

Юрій Ірхін, психолог:

- Для того, чтобы уберечь себя от самоубийства, нужно четко взвесить, что на данный момент для вас важнее: жить или не жить. В любом случае жить лучше, чем не жить. Бороться до последнего. Такой алгоритм должен работать постоянно, и он позволит уберечь человека от шальной мысли.