Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 липня 2012, 01:36 Суспільство
Як колишньому зекові повернутися до суспільства
Як колишньому зекові повернутися до суспільства

Після нелегкого, але стабільного тюремного життя від колишніх в'язнів нерідко відвертаються рідні, забирають помешкання. Починаються виснажливі візити до роботодавців, які зачиняють перед носом двері. Половину колишніх тюряжників такі обставини знову штовхають на злочин. 

Після чотирьох років тюремного життя Костянтинові довелося починати все з нуля.

Костянтин Шульга, колишній засуджений:

- Коли я звільнився з місць позбавлення волі, мені тільки дали 60 гривень на те, щоб я доїхав до міста Києва. А ті кошти, що я їх заробляв, їх чомусь немає.

Щоправда, Костянтинові поталанило. Чоловіка одразу взяв на роботу його колишній директор. Утім, такі випадки поодинокі.

Василь Якобінчук, директор Київського обласного центру зайнятості:

- В суспільстві так склалося, таке відношення до даної категорії осіб, що вони неблагонадійні, що вони схильні до якихось порушень закону.

Колишнім засудженим, до котрих вороже ставиться суспільство, те й залишається, що знову сісти за грати.

Костянтин Шульга, колишній засуджений:

- Вони не можуть тут жити. Вони стараються скоїти любий злочин тому, що вони знають, що вони там одіті, обуті, накормлені і в нього хоч не яка, але є робота, якесь заняття.

Щоправда, серед засуджених, що потрапили у безвихідь, є й немало ледарів. Вони відвикли від вільного життя, не спроможні дати собі раду.

Костянтин Шульга, колишній засуджений:

- Подйом. На завтрак завели, привели з завтрака на построєніє. Посчитали, опять на обед завели. З обеда привели. Опять так само ввечері і все. Більше людина нічого не хоче знати, а канєшно, тут над цим треба багато працювати. Наприклад, я встаю пів-четвертої ранку і лягаю в дванадцять.

Отже, попри всі труднощі, шанси для колишніх в'язнів у суспільстві є. Про це свідчить і статистика: приміром, до Київського обласного центру зайнятості за минуле півріччя звернулося 48 людей, звільнених з місць позбавлення волі, з них чотирнадцятьох працевлаштували. Для зацікавлення роботодавцям у допомозі таким клієнтам пропонують пільги. А за відмову можуть оштрафувати.

Василь Якобінчук, директор Київського обласного центру зайнятості:

- Застосовуються штрафні санкції, якщо направляється даний безробітний на заброньоване робоче місце, на підприємствах, де працює більше двадцяти осіб. 

Андрій П'ятов, юрист:

- В определенных серьезных организациях есть служба безопасности, которая может проверить человека на наличие судимости, но эта проверка незаконна. 

Нині більшість колишніх засуджених залишаються відлюдниками. Понад половина звільнених торік досі не змогли працевлаштуватися.