Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 липня 2012, 01:23 Суспільство
Ведмежий скандал у Луцькому зоопарку
Ведмежий скандал у Луцькому зоопарку

Скандал у Луцькому зоопарку. Ведмежа відлучили від матері й обміняли на інших тварин. Захисники фауни повернули клишоногу малу, але тим зробили ведмежу послугу - кажуть у дирекції звіринця. Ведмедиця своєї дитини тепер не підпускає, а на зайвий рот витрати немалі.

Симпатязі Насті лише півроку. Народилася вона в Луцькому зоопарку. Позаяк ведмедів тут четверо, її обміняли на двох оленів вінницького звіринця. А за півтора місяця захисників тварин обурило те, що матір і донечку розлучили. Мовляв, це можна зробити тільки по двох роках спільного мешкання. Тож малу повернули. Тепер вона у просторому вольєрі. Їсть за двох, та родичатися з матір'ю не вдається. Ведмедиця Маша знову вагітна і до своєї первістки байдужа.

Тетяна Литвин, ветеринарний лікар Луцького зоопарку:

- Ведмежа їздило - був інший запах. Людей, наприклад. Вона ж теж відчуває. Тим більше, що стільки часу пройшло.

Волонтери міжнародної організації "Чотири лапи", що хотіли як ліпше, від таких новин самі в шоці. Тож змушені сидіти біля Настиного вольєра щодня по кілька годин і годувати малу власним коштом. А у ведмедички тепер проблеми зі сном, травленням, зубами.

Димитар Іванов, волонтер:

- Она хочет молоко пить. Одно молоко. А после, за три месяца, зубы растут. Она же - без зубов, когда мы ее взяли. И это проблема. Мы проверяли - плохие зубы. Все! А какие еще могут быть сопутствующие болезни?  Зубы плохие - не может есть, весь организм плохой.

М'ясо, риба, молоко, солодощі - керівництво зоопарку перераховує харчі, якими щодень годує клишоногих. Каже, самої каші готують чотири відрі. І на ще одного ведмедя потрібно 100 гривень на добу.

Володимир Гончаров, директор Луцького зоопарку:

- Говорят, вы не имели права продавать мишку до двух лет? Хорошо. А кто его купит, когда ему стукнет два года? Или купит, или обменяет - да никто! Абсолютно. Сейчас с мишками проблема. В цирк их не берут.

- Тобто, якщо до двох не продати, він стає нікому не потрібний?

- Да.

Ціна питання - 12 тисяч гривень. Якщо Настя залишиться в Луцьку, керівництву зоокуточка слід буде повернути Вінницькому звіринцеві гроші негайно.

Володимир Гончаров, директор Луцького зоопарку:

- Понимаете, у нас разные психологии: психология наша и Евросоюза. Евросоюз мишек не продает, не перепродает, содержит их в отдельных организациях. У нас же нет такой возможности - получать средства на обновление. Поэтому мы выкручиваемся, как только можем.

Чи викручуються за правилами - уже перевіряють і прокуратура, і екологічна інспекція, і громадські організації. Висновків ще немає, як і офіційних нарікань. А директор зоопарку тепер міркує, чому перевіряльники не набігли, коли торік з дозволу міських чиновників до вольєрів підселили ведмедів-знайд. Тоді ніхто не запитав, чим вони харчуватимуться, чи вистачить персоналу на їхній догляд. А зоопарк дав раду: і тепер Ваня й Соня не худіші, ніж у дикій природі.