Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 липня 2012, 09:57 Суспільство
У Києві біля Українського дому учасників мітинґу розганяли сльозогінним газом
У Києві біля Українського дому учасників мітинґу розганяли сльозогінним газом

Бійка, кров, сльозогінний газ - у центрі Києва. Колотнеча зчинилася після ухвалення так званого "мовного" законопроекту. Кількасот людей прийшли під стіни Українського дому, аби висловити свою незгоду з учорашнім рішенням депутатів. Та мирного мітинґу не вийшло - спалахнула сутичка. Постраждали два десятки людей.

- А ми тую червону калину підіймемо, а ми нашу славну Україну гей - гей розвеселимо... 

Саме так безхмарно починався новий день біля Українського дому. Однак ближче до десятої ранку до Європейської площі стали з'їжджатися повні міліціянтів автобуси. А ще за півгодини щільні ряди спецпризначенців рушили до мітинґарів. 

- Стоїмо! Стоїмо!

Поступово й Український дім, і майже дві сотні протестувальників - у щільній облозі. Кілька нервових рухів з обох сторін і в повітрі навколо поширюється їдкий смердючий  газ. 

- Повертаємо назад! Чого ви боїтеся?

- Я не боюся, я тут за пораненим дивлюся...

- Вони бачили, що перед ними стоять мирні люди. Ми просто стоїмо, а вони на нас газом. Тут жінки і старі люди. Ми не прийшли з намірами їх побити, а вони нас травлять газами.

- Стояв народ, співав Гімн України і, не оглядаючись на це, на нас пустили газ. Ми умилися водою зразу, сильно у горлі першило. До сіх пор першить.

Та газ був лише початком. Найактивніші представники обох сторін випробували ще й міць власних кулаків та амуніції.

Олександр, активіст громадської організації:

- Представник нашої громадської організації, полковник, учасник бойових дій в Афганістані, отримав декілька разів кийком в обличчя, йому розсікли верхню губу і його госпіталізували.

Та правоохоронці кажуть - не вони били, то протестувальники лупцювали беркутівців. Вже й порахували поранених.

Володимир Дмитренко, заступник керівника відділу ГУ міліції в м. Києві:

- Вже можемо говорити про те, що 10 працівників Беркуту отримали тілесні ушкодження. Проти них кілька разів застосовувався неправомврно сльозогінний газ. Працівники міліції були змушені у відповідь також застосувати сльозогінний газ.

Ранкові події стали продовженням розбірок, що почалися напередодні ввечері, коли Верховна рада ухвалила закон про засади мовної політики, який істотно розширює сферу застосування, насамперед, російської мови в Україні. Одразу після цього біля Українського дому почали збиратися десятки людей. Вони спробували потрапити всередину будівлі, однак їм перешкодила міліція. У сутичці постраждало також десятеро вартових ладу. Усі вони нині в лікарні. Скільки туди ж звернулося їхніх опонентів - поки невідомо. І вже вдень Адміністративний суд столиці заборонив будь-які масові зібрання людей у центрі Києва. Тепер  мітинґ біля Українського дому поза Законом.