Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 червня 2012, 16:00 Суспільство
Чим їхати відпочивати - аналіз українського транспорту
Чим їхати відпочивати - аналіз українського транспорту

В Україні в розпалі сезон відпусток. На чому ж ліпше вирушати на відпочинок? Літаком, потягом чи автомобілем? Журналісти "Свідка" проаналізували для вас найпоширеніші види транспорту за трьома критеріями: комфорт, ціна та безпека.

Що ближче відпустка, то актуальніше питання: чим їхати на відпочинок? Андрій зазвичай подорожує автом.

Андрій Дзюбенко, мешканець м. Києва:

Едешь, сам себе хозяин, компания, которую ты предпочитаешь, а не ту, которую тебе навязывают, и весело, и комфортно.

Та головний мінус - подорож автом найнебезпечніша. Тільки від початку літа в ДАІ зафіксували понад півтори тисячі ДТП. У них загинуло 239 людей і більше двох тисяч дістали травм.

Олександр Зубенко, керівник прес-служби Департаменту ДАІ:

- Многие хотят добраться быстрее к месту отдыха, не соблюдают скоростной режим, нарушают правила маневрирования и, конечно, возникает причина, как усталость.

Одним із найбезпечніших засобів пересування називають літак. Він же - найшвидший. Щоправда, авіатранспорт - найдорожчий і мінливий: чартерні рейси часто переносять. Та головний мінус - аерофобія. Киянка Ольга регулярно літає на відпочинок за кордон. І щоразу подорож коштує чималих нервів.

Ольга, мешканка м. Києва:

Летала, и неоднократно. Страх откуда - не знаю. Каждый раз, как первый раз. Особенно когда самолёт отрывается от земли и когда приземляется. У меня сердце начинает учащённо биться и тревога появляется. Я успокаиваю себя тем, что по статистике дорожных аварий больше.

Та й безпечність літаків доволі відносна. Якщо вже станеться аварія, то її наслідки фахівці прирівнюють до тисячі автопригод. Принаймні, за кількістю жертв.

Віктор Созикін, пілот:

Если учесть, что самолётный парк устаревший, система подготовки лётчиков не соответствует нормам. Несоблюдение правил воздушных полётов. Поэтому бывают предпосылки к воздушным проишествиям.

А найпоширенішим серед українців способом подорожування є залізниця. І в літаків, і в автомобілів вона виграє за вартістю мандрівки. Потяги мають чіткий розклад. Єдине, з чим раніше доводилося змиритися пасажирові - це не надто зручні радянські вагони. Та нині ситуація змінюється. Старий парк поступово ремонтують, а в нових швидкісних поїздах, що тепер курсують Україною, рівень комфорту не поступається сучасним авіалайнерам. 

Олександр, студент:

Раньше я не пользовался поездами, пытался летать только самолётами. Так было очень неудобно путешествовать старыми, а эти  больше нравятся, чем европейские. Любил немецкие, но Южная Корея меня удивила.

Додаткові бали отримує залізниця і за рівнем безпеки. Якщо потяг і зламається, що буває нечасто, це загрожує пасажирам хіба що невеликим запізненням. Залізничний транспорт стійкий навіть до стихійного лиха. Це засвідчив випадок, що стався 15-го червня на гілці Харків-Київ. На шляху швидкісного Хюндая впало дерево. Машиніст екстрено загальмував, перепону прибрали, не постраждали ані люди, ані техніка. Поїзд просто спізнився й ніхто навіть не дізнався про надзвичайну пригоду.

Ігор Матвіїв,  керівник управління Укрзалізниці:

Є такий тренажер для машиністів, це з одною позицією, з якою повинен відпрацювати машиніст, це, власне, попадання сторонніх предметів. Він повинен побачити і завчасно з тою людською реакцією зреагувати, тобто ввімкнути екстренне гальмування.

Загалом, спосіб пересування кожен обирає для себе сам. А журналісти "Свідка" бажають глядачам, щоби на відпочинок вони потрапляли комфортно, вчасно та головне - безпечно. 

- Там на часах было 12:45, в 12:45 мы и приехали.