Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 червня 2012, 22:24 Суспільство
Чиновники в Луцьку визнали стан напіврозваленого будинку задовільним
Чиновники в Луцьку визнали стан напіврозваленого будинку задовільним

Лучани, чиї помешкання зруйнував обвал стіни 10-го червня, нарікають на експертів. Кажуть, ті зумисне зволікають з висновками щодо подальшої експлуатації п'ятиповерхівки, бо виконують чиюсь вказівку. Люди впевнені: такими діями чиновники намагаються зробити  проблему "нерезонансною".

Від недільної трагедії в Луцьку, коли під завалами будинку, що впав, загинули двоє осіб, а вісім родин втратили дах над головою, минуло кілька днів. Проте рух на цьому подвір'ї жвавий. Міліціянти стережуть майно від мародерів, постраждалі виносять з під'їзду речі першої потреби, складають акти чиновники.

- Ви з мерії, здається, представники архітектури?

- Ні-ні-ні!

- Ви не хочете з нами поспілкуватися, бо все-таки, здається, ви міськвиконком представляєте?

 

- Що вам здається. Це вам тільки здається!

- Скажіть, будь ласка, чим визвана ваша присутність тут?

- А вам яке діло, чого ви тут ходите?

- А чому ви так зі мною розмовляєте?

- А того. Прийшли тут і…

Отак приблизно на запитання людей реагує чи не кожна комісія. Свого невдоволення мешканці п'ятиповерхівки вже не приховують. Обурені люди кажуть - у мерії їм сказали, що стан будинку цілком задовільний.

Людмила, мешканка зруйнованого будинку:

Перші дні ми не усвідомлювали, як далі жити, а от зараз ми усвідомлюємо. Як можна дітей залишити у цих будинках? Нам треба ночувати в одязі і думати, коли нам вибігати? Якщо мерія запевняє, що будинок у хорошому стані, то хай йде хтось з них і живе у такому будинку. 

А ось і сам будинок. Стеля і стіни у великих і малих тріщинах. Незважаючи на оптимізм урядників, мешкати тут ризикують одиниці.

Олександр Стернічук, кореспондент:

Попри відсутність висновків комісії і запевнення міської влади, що жити у будинку на вулиці Рівненській, 109 все-таки можна, під'їзд № 3 наче вимер. Він був найближче до зруйнованого прольоту, тож люди вирішили не ризикувати. Ми обдзвонили усі квартири - реакція нульова. 

Пенсіонерка Ольга Олександрівна чи не єдина, хто не пристав на пропозицію друзів ночувати в них.

Ольга Липкевич, мешканка зруйнованого будинку:

Понимаете, выхода нет. Я и прошлой ночью, говорила, иной раз чувствую вибрацию, и это не от машин. На все Божья воля. Если суждено, то оно так и будет.

Подейкують, хтось із людей уже бачив перші висновки експертів щодо подальшої експлуатації будинку, і вони схвальні. Прокуратура ж так не вважає.

Сергій Масалов, заступник прокурора Волинської області: 

- На сьогоднішній день розглядається дві робочі версії і вони рівноцінні. Це - порушення будівельних норм під час будівництва у 71-72 роках даного будинку. Порушення норм. Застосування і матеріалів будівельних, і розчинів. А також друга - порушення норм під час можливої реконструкції даного приміщення.

Слідство за фактом триватиме до 10 серпня - кажуть у прокуратурі. І винних обов'язково покарають. Та людям від цього не легше. Зізнаються: якщо зруйнований будинок знову заселять, вдадуться до радикальних заходів.