Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 червня 2012, 18:02 Суспільство
Кияни намагаються відстояти історичний Гостинний двір
Кияни намагаються відстояти історичний Гостинний двір

Розбірки навколо столичного Гостинного двору: три десятки кремезних молодиків проти сімох киян. Масштабної бійки та кровопролиття не було, тільки залякування.

- Джентельмени поховались? Да, ребята, подумайте мозгами!

Це фільмують активісти за межами Колізею, так вони ласкаво називають Гостинний двір. Всередині небайдужа до долі споруди молодь прожила майже тиждень, аж раптом уночі дужі парубки її виперли.

Ярослав Тупикін, активіст:

- Зашло около 30 человек спортивных людей, и с агрессивным настроением начали всех выгонять, были попытки применять физическую силу, не то чтобы били, но многих выталкивали очень некорректно.

Ярослав каже - активістів було менше десятка. Тож пручатися кремезним молодикам не наважилися. Ті ж, своєю чергою, забарикадувалися у дворі. Всередину нікого не пускали, й речей не віддавали. Ще й начебто погрожували вигнанцям розправою.

- Вы еще пожалеете об этом. 

Врешті до Гостинного двору завітали міліціянти. Утім, молодики нишком з місця події втекли. Ще й іншим виходом, відмикачка до якого в них була.

- Уже успели закрыть, вот через эту дверь они выходили.

Одразу ж виселенці повернулися до свого похідного помешкання.

- Да трошечки, так сказать, потоптались по моих щитках.

Утім стверджують - деяких речей таки не дорахувалися.

Ярослав Тупикін, активіст:

- Некоторые активисты пошли подавать заявление в милицию.

"Свідкові" інцидент у міліції коментувати відмовилися. Бо він у них не зафіксований. Запевняють - із заявою вночі ніхто не звертався. І правоохоронці не затримували жодної особи з обидвох таборів.

- Я, например, в шоке.

Конфлікти навколо Гостинного двору почалися наприкінці березня. Коли Київрада дозволила приватному акціонерному товариству споруду реставрувати. Виявилося, що це вже й не пам'ятка архітектури. Ще 2011-го Кабмін вилучив його з переліку історичних надбань, які охороняє держава.

Інеса Матвієнко, секретар громадської організації:

- В 56-м году, когда я работала на Почтовой площади, здесь были ворота и я здесь бежала на работу, это было мое, это было мое, понимаете! Хоть оно было одноэтажное с надстройкой, но это было мое.

Кияни за старовинний вигляд столиці. Саме тому тут - у Гостинному дворі - з кінця травня й мешкає молодь: щоб не дати зруйнувати будівлю. До речі, за збігом обставин, цього самого дня, після нічного наскоку невідомих, на архітектурно-містобудівній раді запропонували проект реконструкції українського Колізею. Пообіцяли зберегти Гостинному двору подобу 19-го століття й залишити на нинішньому фундаменті.