Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 червня 2012, 17:55 Суспільство
Генеральний прокурор звітує про розслідування вибухів у Дніпропетровську
Генеральний прокурор звітує про розслідування вибухів у Дніпропетровську

Їх побільшало удвічі. Вони самі зв'язалися з правоохоронцями й вимагали 4,5 мільйона доларів, погрожуючи новими вибухами. По справі терактів, що 27 квітня струсонули Дніпропетровськ, затримали чотирьох підозрюваних. І планували вони аж 9 вибухів, повідомив Генеральний прокурор Віктор Пшонка. Він також сказав, що кваліфікацію "тероризм" підтверджено, але слідство вивчає й версію про політичний мотив.

Більше місяця Україна чекала на підсумки розслідування серії терактів у Дніпропетровську. Правоохоронці мовчали про перебіг дізнання, і звітують лише тепер - підозрюваних в організації серії терактів затримано. Про успіхи доповів міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. Він і повідомив - терористи скоїли злочин із корисливих мотивів.

Віталій Захарченко, Міністр внутрішніх справ України:

Одна із версій, котра була висунута в перші дні нашої роботи, знайшла своє підтвердження. Вибухи були скоєні з корисливих мотивів, зловмисники вимагали 4,5 мільйони доларів США.

Операція із затримання підозрюваних тривала кілька днів. Вже схопили чотирьох чоловіків. Про це президентові України прозвітував Генеральний прокурор.

Віктор Пшонка, Генеральний прокурор України:

На даний час встановлено 4 особи, які скоїли цей тяжкий злочин. Всі вони затримані. Продуманість їх затримання, продуманість слідчими і оперативними діями, що це особисто ними скоєний цей злочин, на сьогодні ми вам доповідаємо, що є всі докази, що ці чотири особи - безпосередньо учасники цього тяжкого злочину.

Президент своєю чергою, звертаючись до силовиків усіх відомств, зазначив:

Віктор Янукович, Президент України:

Я хотів би подякувати всім, хто приймав участь у розкритті цього злочину. Дуже важливо, щоб ми з вами врахували цей прикрий випадок тероризму в нашій країні під час подальшої роботи.

Нагадаємо, 27-го квітня у Дніпропетровську протягом години пролунали чотири вибухи. Постраждала 31 людина, серед них - десятеро неповнолітніх. 26-ро поранених опинилися у лікарнях, одна жінка в медзакладі й досі.

Раїса Грос, постраждала:

Все нормально, со мной обращаются хорошо. Хочу уже домой!

Вже відомо, що саморобні вибухові пристрої були фугасної дії. Кожний - потужністю близько двохсот грамів у тротиловому еквіваленті. Машинки заклали в бетонні сміттєві урни. Рвонуло в центрі міста на зупинках трамваю, " Алеї Закоханих" та біля входу в парк імені Лазаря Глоби. Як повідомили журналістів, теракт скоїли люди, які не мали військової підготовки.

Віктор Войцишен, заступник Генерального прокурора України:

Дані особи раніше до кримінальної відповідальності не притягалися. Вони місцеві. Ніякого відношення до військової служби або служби в інших правоохоронних органах не мають. Поки що позитивно характеризуються. Більш детальну характеристику ми поки не можемо дати, оскільки зараз проводяться слідчі дії.

Над розкриттям цієї гучної справи більше місяця цілодобово працювали близько п’ятисот співробітників міліції та СБУ. Тепер кажуть:

Днепропетровщина может спать спокойно.