Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 травня 2012, 10:43 Суспільство
Рибінспектори Житомирщини ловили браконьєрів
Рибінспектори Житомирщини ловили браконьєрів

Житомирські рибінспектори вийшли на полювання за охочими до лускатої. Щоправда, ловлять лише тих, хто промишляє забороненими способами. Найпоширеніший - сітки у водоймах.

Найулюбленіший час незаконного лову - глуха ніч. Тому рибінспектори разом із правоохоронцями теж не сплять - аби запобігти браконьєрству.

Володимир Мазарчук, заступник керівника відділу УМВС України в Житомирській області:

 Незалежно від своїх основних функцій ми також займаємося попередженням та припиненням незаконного вилову риби та інших водних ресурсів, тому спільно ми з ними проводим такі рейди по виявленню осіб, які здійснюють незаконний вилов.

 Надворі заледве стемніло, а вже є перший порушник. Рибалив так званим "павуком". Твердить: упійманий дріб'язок - хіба що для кота. Утім, правила є правила.

- Коту чи посушить там, це хіба риба, ви що.

- Це не значить, що ловить треба її незаконним способом, є правила любительського і спортивного лову.

- Поняв, хлопці, повинуюсь. Мене тут не побачите.

Та це був лише початок. За годину затримали інших порушників - вони якраз заводили неводи. Після десятихвилинної розмови браконьєрам довелося витягати з води свої незаконні знаряддя. 

Ярослав Ребдів, старший держінспектор ГУ рибохорони в Житомирській області:

Порушили правила риболовного і спортивного рибальства. Відповідальність буде згідно статті 85 ч. 4. адмінкодексу України. Тобто рішення прийматиме суд.

- Що можна очікувати за цією статтею?

- Від 20 до 40 неоподаткованих мінімумів. Тобто від 340 до 680 грн.

Завершився нічний рейд спілкуванням зі ще одним браконьєром. Сімидесятирічний дідусь, аби упіймати кілька рибин, моторолером подолав з десяток кілометрів. Аж тут правоохоронці. Тікаючи від них, каже, і павучка загубив, і сам ледве не втопився.

- Ну хіба ви в такому віці не знаєте, що риба в цей період йде на нерестилище? 

- Знаю, понімаєте.

- Ну то, якщо ви хворий.

- Ну простіть мене, я більш не буду.

- В річці засоби лову і тікати будете?

- Га?

- Чого втікали?

- Ну я такий заєць, я чуть не втопився. Зара руки-ноги, все трусиця.

Враховуючи вік порушника, інспектори обмежилися попередженням. Та людей, які мають намір незаконно ловити лускату, застерігають -  за копійчаний заробіток чи бажання посмакувати свіжої рибки вони можуть втратити кілька сот, а то й тисяч гривень у вигляді штрафу.