Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 травня 2012, 11:15 Суспільство
Українці нехтують заборонами на пляжах
Українці нехтують заборонами на пляжах

Тільки половина українських пляжів готова до купального сезону - констатує державна санепідемслужба. Фахівці взяли понад тисячу двісті проб води. Найгірша ситуація в Маріуполі - там забракували всі місця вдпочинку на узбережжі. Торік у місті вирувала холера, отже санлікарі тепер особливо прискіпливі. Загалом цього літа на українців чекають понад тисяча пляжів, з них вісім сотень морських.

Спека змушує проводити дозвілля поблизу води. Та чи безпечно купатися? Цим питанням цікавиться мало хто з відпочивальників. Водойми перевірила санепідемстанція. Експерти констатують - вода в українських річках та морях відповідає гігієнічним нормам. Проблеми лише на Донеччині.

Віктор Ляшко, керівник відділу Держсанепідемслужби:

- В жодному пляжі міста Києва, в жодному пляжі АРК ми на сьогоднішній день не бачимо перевищення гранично допустимих концентрацій як шкідливих хімічних речовин, так і мікробіологічного забруднення. Ми бачили перевищення по мікробіологічному забрудненню на сьогодні тільки в Донецькій області, в місті Маріуполі на 3 пляжах.

Попри таку доволі оптимістичну картину, відкривати пляжі не поспішають. У Києві паспорт отримала лише одна зона відпочинку біля води - Дитячий пляж у Гідропарку. Хоча купальників брак офіційних дозволів не зупиняє.

Олександр Храпач, кореспондент:

- Бажаючих зануритися у прохолодну воду цього жаркого дня хоч відбавляй! Їх не зупиняє навіть оцей знак "купатися заборонено".

Перевірки – перевірками, а купальний сезон відкрили вже багато киян. Заборонами та заразою у воді місцевих не налякаєш.

Василь, мешканець м. Києва:

- Уже всьо сделано. Вода єсть, пісок єсть, що ви ще хочете? Травичка єсть, пляж. А то, що нельзя купатися, то це ми давно вже знаєм. Там хлопці стоять, ловлять рибу, ніхто не запрещає. Значить, я вірю, що тут вода чиста.

Мешканки м. Києва:

- Ну купаемся, а где купаться? Приходится, то ж надо куда-то выезжать, чтобы была чистая. А куда? Днепр тоже грязный. Я не знаю, честно говоря, чистых водоемов. Другого выхода просто нет. Лето, жара. Безвыходная ситуация. Ребенок все равно просит.

Люди кажуть - купаються попри заборону з однієї причини - інших місць відпочинку дозволити собі просто не можуть. Тому й ризикують.

Любов Дмитрівна, мешканка м. Києва:

- Купаться заборонено. Правильно, но не можем же мы в Швейцарию ехать. Не все могут на Черное море поехать, а вот здесь всегда рабочий люд купался, отдыхал.