Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 травня 2012, 11:38 Суспільство
На Чернигівщині не дозволяють поховати рештки героїв Другої світової
На Чернигівщині не дозволяють поховати рештки героїв Другої світової

Невдовзі виповниться рік, як у сільському льоху на Чернігівщині спочивають рештки 12-тьох загиблих у Великій вітчизняній війні вояків. Місцева влада ховати героїв не поспішає, тож останній прихисток їхнім кісткам поки надає селянин.

Вже майже рік, як у погребі Федора Віталійовича - братська могила. Саме тут у картонних пакованнях тепер спочивають 12-ро радянських воїнів, що в далекому сорок першому полягли, захищаючи Бутівку.

Хочеться, щоб ці останки швидше знайшли свій спокій.

Рештки загиблих вояків команда місцевих пошуковців знайшла ще минулого літа. Тоді на околиці села, де колись точилися запеклі бої, хлопчаки примітили іржаву гранату. Коли ж нагодилися дорослі - виявили велике поховання.

Федір Антоненко, мешканець с. Бутівки:

- Солдати були оселедцями складені, були особисті речі - карандаші хімічні, медичні ампули, були гроші, протигази. Цілий музей. На цьому периметру стримував натиск фашистських військ десантний корпус. По архівних даних він весь поліг.

Утім місцева влада дозволу на поховання героїв не дала й досі. Самочинно ж похоронити червоноармійців місцевим патріотам теж не дозволяють. Тому й вирішив селянин облаштувати бійцям останній прихисток у власній оселі. Чому не дозволяли перепоховати героїв - рушили дізнаватися в сільраді. Зі слів місцевого голови - для увічнення пам’яті загиблих у селі давно все готове.

Собираемся расширить здесь одну сторону. Много места оно не займет.

Утім не все так просто у владних кабінетах. Щоби отримати дозвіл на перепоховання, повноважень у сільського очільника не вистачає.

Олександр Савчук, Бутівський сільський голова:

На все мои звернення в райдержадминистрацию и райраду отказов мне не было, это затягивается, долго проводятся всякие дозвольные системы. То, что требовалось от нас, мы все предоставили.

Олег Корнеєв, керівник громадської пошукової організації:

У любого районного начальства есть деньги на патриотическую работу. На досмотр памятников и т.д. есть деньги. И тут уже как они с ними состыкуются.

У місцевій районній адміністрації охочих поспілкуватися з журналістами не знайшлося. Повідомили, що її голова зараз у відпустці, а заступник - відповідальний за патріотичну роботу - на черговій нараді в обласному центрі.