Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 травня 2012, 11:14 Суспільство
На Луганщині викрито рабовласницьке господарство
На Луганщині викрито рабовласницьке господарство

Справжній концтабір у 21-му столітті на Луганщині. До людей наче до худоби ставилися фермери - батько і двоє його синів. У наймитів позабирали документи, змусили тяжко працювати. За малу провину били, за більшу - катували. Грошей не платили зовсім. Так тривало шість років.

Очолював такий собі луганський сільськогосподарський концтабір фермер-батько з двома синами. У рабстві мали 11-ьох душ - більшість волоцюги та п'янички. У них забирали документи й погрозами змушували орати, сіяти, пасти худобу та виконувати інші тяжкі роботи. Замість грошей наймити мали дах над головою та їжу. Виходити за межі агрофірми було заборонено. Тих, кому вдавалося втекти - ловили, били та доправляли назад.

Володимир, постраждалий: 

Не мог я выйти свободно. Не разрешали. Ничего не платили. Так и работали.

- А почему не ушли?

- Я уходил. Впоймали, обратно сюды привезли.

Кожен, наче тварина, мав прізвисько. Наглядав за всим такий самий раб -  Мастодонт. Серед невільників були і двоє жінок – п’ятдесяти шести та шістдесяти років. Катували тут різними способами. Найчастіще - кулаком в обличчя. Інколи роздягали людей догола і змушували бігати навколо ангара.

Анатолій, постраждалий: 

На калитку выйти ты не можешь, территорию покинуть тоже, наказывали, жестоко били, если что-то не понравилось, а в машине – стоит, снимает туфель и по морде - вот такие отношения.

Виявили невільницьку ферму випадково. Один із рабів із тяжкими травмами потрапив до лікарні, до палати з ним потрапив і колишній правоохоронець. Якось безхатько розповів усе сусідові на ліжку поряд, той і переконав безпритульного написати заяву в міліцію.

Максим Росик, співробітник УМВС України в Луганській області: 

- Люди попали в долговую зависимость от хозяев фермерского хозяйства и были вынуждены оказывать различные услуги - работали бесплатно. По данному факту возбуждено уголовное дело и проводится расследование.

Нині батька й синів - рабовласників затримали. Проти них порушили карну справу за статтею "Торгівля людьми та їхнє незаконне утримання", що передбачає до 15 років ув'язнення.