Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 травня 2012, 11:11 Суспільство
В Україні перевіряють стан каруселей
В Україні перевіряють стан каруселей

В Україні готуються до літнього сезону: чиновники вкрай занепокоєні станом атракціонів у парках відпочинку. Адже нещодавні перевірки виявили півтисячі порушень норм експлуатації. До відповідальності притягнули 50-тьох власників каруселей.

Олександр Храпач, кореспондент:

- Каруселі, американські гірки приносять купу задоволення як дітям, так і їх батькам. Але щоразу, купуючи квиток, ви ризикуєте своїм здоров'ям, а навіть і життям.

В усьому світі на атракціонах травмуються та навіть гинуть люди. Україна - не виняток. Тільки за останні чотири  роки у вітчизняних парках відпочинку втратили життя дев'ятеро людей.

У грудні 2011-го троє дітей впали з каруселі. Не витримав трос.

Свідок:

Ну просто, вот карусель. Она поднималась вверх и упала вниз.

І щоразу в трагічних випадках власники парків розваг своєї вини воліють не бачити.

Працівниця парку розваг:

Ничего не произошло, кто вам сказал, что что-то произошло?

Цьогоріч експерти перевіряють каруселі й знову розповідають про численні порушення. Та ані атракціонів, ані охочих до гострих вражень не меншає.

Анатолій, мешканець м.Києва:

Приятно і дитині отдихнуть, і нам прийти. Клас!

Ольга, мешканка м. Києва:

- Ну страшно, конечно, а что делать? Если я его не пущу, то он вырастет трусом.

Раїса, мешканка м. Києва:

- Это, конечно, металлолом. Но я его сюда не пускаю, а на батуте - пускаю. Но люди же работают, им надо заработать. А кто думает об этом? Наше государство? Кто-нибудь думает об этом? Но то, что это уже небезопасно. Сколько лет? Сколько этот парк существует - сколько и существуют эти атракционы. Понимаете? А дети ж хотят кататься!

Власники каруселей у київському Гідропарку також запевняють - усе цілком безпечно, атракціони справні й їх перевірили спеціалісти.

Олександр Литвинов, представник власника атракціонів:

- Приедет вообще новый аттракцион с Италии. Вообще, в планах все обновить и за 2-3 года будут все идеально новые. Здесь еще все до 10 лет атракционы: 6-7 лет, 2-3 года. Десяти лет еще ни одному нету.

Але коли бачиш під багатотонними каруселями підставки з цегли і дощок, оголені дроти і розетки на землі - впевненість починає розвіюватися. Тож правники рекомендують, щоби хоч якось захистити себе - не поспішайте викидати квитка. У разі нещастя - він може бути доказом у суді.

Григорій Лопатін, правознавець:

- Квиток на атракціон - це є докумнет, який підтверджує, що між людиною, яка зайшла на атракціон, і власником атракціону склалися цивільно-правові відносини.

Хоча експерти зазначають - інколи в травмах на атракціонах винні самі відвідувачі. Навмисне розгойдують кабінки, на ходу розстібують паски безпеки, а інколи  просто стрибають з каруселі. У таких випадках люди можуть нарікати хіба що самі на себе.