Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 травня 2012, 10:07 Суспільство
У Києві сапери знешкодили артснаряд
У Києві сапери знешкодили артснаряд

Навіть за 67 років по офіційному закінченні Другої світової вона досі нагадує про себе небезпечними знахідками. Щодня в Україні виявляють до півтори сотні вибухонебезпечних предметів. Кореспонденти "Свідка" розповідають про тих, хто сьогодні захищає людей від сюрпризів тієї війни.

Дмитро Юрчук, керівник частини піротехнічних робіт МНС України:

- Голосіївський район, у нас іде академіка Заболотного, вулиця Трутенка. Там були виїзда, де знаходили понад 150 одиниць артилерійських снарядів калібрів 76. Район озера Алмазне.

За роки роботи рятувальники назбирали по Києву чималу колекцію вибухівки. Тримають усе в навчальному класі, де піротехніки ретельно вивчають небезпечні знахідки.

Дмитро Юрчук, керівник частини піротехнічних робіт МНС України:

 Корозія знищує лише поверхнево. Всередині всі механізми в підривниках знаходяться в ідеальному стані, іноді навіть у змазці.

 Поки ми оглядали стенди, черговий повідомляє про заявку на виїзд. За лічені хвилини група отримує настанови від командира. Головне побажання - повернутися живими і здоровими.

Питання?

- Відсутні.

Тоді з Богом, поїхали!

Їдемо на Печерськ, де на будмайданчику відкопали набій. Стріливо лежить за будівельним вагончиком. Рятувальники вдягають амуніцію. Те саме радять зробити й знімальній групі.

Страшно, кірюха?

Да.

Набій лежить просто на траві. Сапер оцінює його небезпеку і бере до рук.

- Що це за снаряд?

- Арснаряд 76 мм Радянської Армії. Радіус розлету скалків 500 метрів. Даний снаряд не пройшов канал ствола, ми можемо його перевозити на станцію і знищувати.

Виявляється, небезпечний предмет будівельники відкопали, а потому попри правила безпеки віднесли за вагончика. А ось і відчайдуха.

Світлана, працівниця на будівництві:

Хто його ніс? Я.

- Ви його несли. Вам не страшно? От тільки на нас бронежелети одягали?

Я знаю, в мене є ангел-охоронеь. А що робити, робити треба, копаємо. 

Як часто ви таке у руки берете?

Уже другий раз.

Рятувальники переконані, знахідка на цьому будівництві - не остання. Тож проведуть бесіду із виконробом, аби люди більше не ризикували. Крім цього, попереджають і збирачів металу, котрі навмисно шукають стріливо. Від початку року вже постраждало п'ятеро людей. Один чоловік - загинув.