Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 квітня 2012, 09:55 Суспільство
Хроніка терактів в Україні
Хроніка терактів в Україні

Подібні до сьогоднішніх вибухи для України - не новина. Протягом 2011-го теракти відбулися у Макіївці, Харкові, Запоріжжі та тому таки Дніпропетровську.

Минулий 2011 рік став роком, коли терористичні атаки стали звичним явищем в житті країни. В січні відразу два вибухи у Макіївці на Донеччині. Перший  пристрій  невідомі заклали в урну  біля  входу до будівлі "Макіїввугілля". Другий - біля торгового центру "Golden Plaza». В результаті  ніхто не постраждав. Пізніше правоохоронці знайшли конверт з запискою, в якій лиходії вимагали 4 мільйони євро. В іншому разі погрожували новими терактами. За деякий час за підозрою в організації цих вибухів правоохоронці затримали 24-річного Дмитра Онуфрака та 23-річного Антона Волошина. Вже у вересні 2011-го першого засудили на 15,  другого - на 8 років позбавлення волі. Засуджений Онуфрак спочатку зізнався у скоєнні теракту, а вже на суді заявив, що його катували і змусили взяти провину на себе.

Наступний вибух стався у жовтні. В центрі Харкова, в урні біля кіоску, злочинці залишили саморобний пристрій, начинений цвяхами. За словами правоохоронців, сила вибуху склала 100 грамів у тротиловому еквіваленті. Цієї кількості вистачило, щоб рознести на шматки урну й вибити вікна в кіоску та будинку напроти. На щастя, ніхто з людей не постраждав.

Вже за тиждень гримнуло  в центрі Запоріжжя  у супермаркеті Сільпо. Зловмисник, якого зафіксувала камера спостереження, залишив пекельну машинку в камері схову. Жертв серед людей цього разу теж не було. Згодом правоохоронці знайшли записку, в якій невідомий вимагав від влади 5 млн євро. В іншому разі погрожував новими вибухами.

За місяць - у листопаді 2011-го - черговий теракт пролунав у Дніпропетровську. Вибухівку заховали у смітнику біля трамвайної зупинки поблизу ЦУМу. Випадковою жертвою теракту став 27-річний бізнесмен, який саме під'їхав до універмагу. Спочатку правоохоронці порушили кримінальну справу за фактом вбивства, але згодом прокуратура перекваліфікувала її на теракт.

Організаторів вибухів у Харкові, Запоріжжі та Дніпропетровську правоохоронці так і не знайшли.