Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 квітня 2012, 09:12 Суспільство
Депутати Верховної Ради вирішили заборонити графіті
Депутати Верховної Ради вирішили заборонити графіті

Ні - розмальованим містам. З такою ініціативою виступили депутати Верховної Ради. Народні обранці пропонують жорстко карати за графіті. Чого боятися вуличним художникам?

Ось цих двох хлопців з художньою освітою затримали на Харківщині. Молодики розмалювали електрички та потяги.

Віталій Твердохліб, заступник керівника сектору транспортної міліції на Південній залізниці:

- Было обнаружено около 10 баллончиков с аэрозольной краской, перчатки, образцы рисунков и фотоаппараты, в которых уже имелись фотографии разрисованных ранее вагонов и других объектов.

За такі художні витвори правоохоронці по голові не гладять. Міліція кваліфікує творчість молодиків відповідно до статті кримінального кодексу: навмисне знищення або пошкодження держмайна.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Перед законом всі рівні, чи то художники-професіонали, чи то писаки-аматори. Якщо не маєш дозвіл на розпис якоїсь стіни, відповідатимеш з усією суворістю.

Цей будинок на вулиці Гетьмана, 30 розмалювали нещодавно. Екстравагантну картину створювали професійні художники. У більшості киян результат їхньої роботи викликає захоплення.

Стелла, мешканка м.Києва:

- Если это красиво нарисовано, то я - за, я знаю - в европейских странах рисунки специально заказывают.

Вуличні художники на створення свого шедевру мали всі дозволи, кажуть в управлінні з благоустрою. Бо ж для того, аби власним коштом розмалювати чужу стіну, митцям треба пройти чимало інстанцій та отримати купу дозволів. Однак мало хто сумлінно оббиває пороги і витрачає час, аби отримати дозволи на графіті. Та й схожі витвори, що милують око, можна на пальцях перелічити. Натомість набагато більше інших, умовно кажучи, малюнків. Євген зізнається, ще кілька років тому сам таким займався.

Євген, мешканець м.Києва:

- Глупості на заборах рісовал, ідеш в магазин, купуєш балончик, йдеш малювати, головне - не попастися міліції.

За таке самовираження передбачена відповідальність.

Владислав Шелоков, керівник відділу ГУ контролю за благоустроєм м.Києва:

- Діючі штрафи, які на сьогодні для фізичної особи від 340 до 1360 гривень, для посадовця та юридичної сосби від 850 до 1700 гривень.

Це надто низька ціна за спаплюжене обличчя країни, вирішили депутати й запропонували збільшити штраф за графіті до восьми з половиною тисяч гривень. Та експерти вважають, вищі стягнення мало що змінять, адже зловити горе-писак майже неможливо.

Владислав Шелоков, керівник відділу ГУ контролю за благоустроєм м.Києва:

- На гарячому майже ніколи, тому що такі роботи проводяться вночі.

Відповідальність за розписані стіни будинків зрештою лягає на плечі балансоутримувачів - ЖЕКів або ОСББ. І вже вони власним коштом мають замальовувати чиюсь мазанину.