Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 квітня 2012, 11:08 Суспільство
Продовжується руйнування Андріївського узвозу в Києві
Продовжується руйнування Андріївського узвозу в Києві

Історична й туристична артерія Києва - Андріївський узвіз, може зникнути назавжди. Нове його обличчя - страшне. Минулого тижня вулицю добряче пошматували ковшами величезні екскаватори. Тепер замість трьох старовинних будиночків - руїни й зелений паркан.

Копати Андріївський узвіз почали ще восени 2011. Тоді  чиновники пояснили - на старій вулиці міняють не менш старі інженерні комунікації. Відтоді нею ні проїхати - ні пройти.

Євгенія, мешканка м. Києва:

- Если честно, ко мне приехала мама и мне так хотелось её отвести на Андреевский спуск, потому что она была последний раз здесь 10 лет назад, но, к сожалению, нечего показать.

Та новина з узвозу минулого тижня приголомшила Україну. На головній туристичній вулиці Києва не стало трьох будівель. Їх зруйнували величезні екскаватори.

Проти руйнування давніх будівель виступили не лише мешканці столиці, а й уся країна. Тоді заметушилися й чиновники, мовляв, знати не знають - хто дав дозволи на знесення. Ба більше: віднедавна автентичність узвозу охороняє закон.

Яків Дехтяр, керівник Головного управління охорони культурної спадщини КМДА:

Андріївський узвіз 20 січня цього року було внесено як пам'ятку місцевого значення і, звичайно, це ненормальне явище, коли на памятці проводяться роботи, а органи культурної спадщини про це не повідомлені.

За неофіційною інформацією, дев'яносто дев'ять відсотків усіх будинків на Андріївському - у приватних руках. Три зруйновані - належали компанії "Еста голдинг", вона мала намір звести на цьому місці височезного скляного монстра. Утім, після обурення киян, від своїх планів відмовилася. Знесення трьох будинків - це верхівка айсберга, застерігає голова комісії Київради з питань культури та туризму. Каже, всю унікальну вулицю можуть заставити модерними спорудами.

Олександр Бригинець, голова комісії Київради з питань культури та туризму:

- Понад десять будинків планувалося побудувати на Андріїівському узвозі, всі вони не вписувалися в загальний вигляд вулиці. Кілька будинків планувалося знести, найбільшою трагедією було би знесення подвіря будинку вісімнадцять, там буде офісно-житловий комплекс з апартаментами, магазинами, ресторанами і підземним паркінгом.

Микола Сологубов - спадковий художник. Його майстерня в будиночку номер вісімнадцять вже 30 років. Та нині митця, як і сімнадцятьох його колег, нові власники попросили - з речами на вихід.

Микола Сологубов, художник:

- Этот дом хотят снести, хотя этому дому, чтоб вы знали, 140 лет, но суть не в этом, как это можно вообще сделать, как это? Как это можно снести?

Києвознавець Михайло Кальницький каже: цей будинок чіпати не можна в жодному разі.

Михайло Кальницький, києвознавець:

- Это ж не дом, а целая усадьба, очень живописная усадьба, сам дом этот фасадный с 1891 года, как он сейчас, а во дворе ещё и флигели, при том сложный рельеф, это же подножье Замковой горы.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- На узвозі є такі місця, про які більшість киян навіть не здогадуються. Ось, наприклад, ці занедбані сходи, які знаходяться біля будиночку 18. З них можна помилуватися не лише узвозом, а й частиною Подолу.

І таких куточків тут не один. Оцей будинок мало того, що стоїть на вулиці, яка є пам'яткою місцевого значення, його самого охороняє держава. Проте унікальну споруду вже встигли пошкодити. Тепер винних шукати - годі.

Михайло Кальницький, києвознавець:

- Под него подкопались, срубали ему крылечко, и мы видим, что на этом доме, что реально повреждено - это охранная доска. Это памятник архитектуры, это типовая пятиоконка, по Киеву они остались наперечёт.

Що буде далі з історичною київською вулицею - сказати складно. Чиновники бравують - узвіз чіпати не дадуть. Хоча, можливо - це лише передвиборні обіцянки. Бо насправді більшість раритетних споруд на Андріївському в жахливому стані, й жодного з власників міська влада, хоча й має на це право, не примусила ремонтувати. Тож навіть якщо будинків не зноситимуть, їх розвалить час або негода.