Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 квітня 2012, 10:05 Суспільство
На Андріївському узвозі у Києві незаконно знесли три будівлі
На Андріївському узвозі у Києві незаконно знесли три будівлі

Київ без Андріївського узвозу - така песимістична картина може стати реальністю. В історичній частині міста вже знесли три будівлі, які належали швейній фабриці. Тепер на їхньому місці може з'явитися сучасний офісний центр.

Це відео облетіло всі інтернет-видання та телеканали. Ось так габаритна техніка руйнує будиночок з вежею за адресою Андріївський узвіз, 10а. Знищили споруди під час планової реконструкції узвозу.

Марина Борисполець, кореспондентка:

 Ось таке нині обличчя узвозу. Замість старовинних будиночків зелений паркан, однак експерти кажуть - ці три зруйновані будівлі лише початок хаосу.

 Згідно з проектом, окрім оновлення бруківки та реставрації старих будівель, там мають звести сучасний десятиповерховий торговельно-офісний центр. Ось так він повинен виглядати. Однак нині в компанії Еста холдинг відмовляються від своїх планів.

Микола Нестеренко, генеральний директор компанії ЕСТА Холдинг:

 Ми прийняли принципове рішення відмовитися від будівництва торгово-офісного центру на вулиці Фролівській. Замість нього ми запропонували міській владі збудувати на території колишньої фабрики "Юність" малоповерховий арт-простір, який повністю зберігатиме дух Андріївського узвозу.

Однак цікаво, що центр мав розташовуватися на Фролівській, 9-10. А будиночок з вежею за адресою Андріївський узвіз, 10-а не мали чіпати навіть за законом, бо вся вулиця - пам'ятка місцевого значення. Утім - факт лишається фактом - споруду знесли.

Яків Дехтяр, керівник Головного управління охорони культурної спадщини КМДА:

- Андріївський узвіз 20 січня цього року було внесено як пам'ятку місцевого значення і, звичайно, це ненормальне явище, коли на памятці проводяться роботи, а органи культурної спадщини про це не повідомлені.

Влада ж лише розводить руками. Мовляв, не знали, що будинки зруйнують.

Олександр Попов, голова КМДА:

- Жодна посадова особа, яка тут є, не давала жодних дозволів і не може їх давати на фасадну частину Київського узвозу, але це відбулося.

Деякі депутати Київради кажуть - владі зручно займати таку позицію і руйнування цих будинків лише початок тотального знищення узвозу.

Олександр Бригинець, голова комісії Київради з питань культури та туризму:

- Багато ще всього буде зруйновано, оцей прекрасний сквер, який ми знаємо під Андріївською церквою, буде забудова, і напроти музея Кавалерідзе теж, більше 10 об'єктів буде побудовано.

- Це вже є дозволи?

Звичайно, є всі дозволи.

Кияни ж такою ситуацією обурені. Кажуть, Андріївський узвіз просто не витримає нових величезних будівель.

Людмила Губіанурі, директорка музею Михайла Булгакова:

Здесь почва, которая не выдержит той загрузки, на которую хотят возложить 11-этажный и 7-этажный дома. Эта почва не выдержит. Через 5-10 лет мы все можем исчезнуть.