Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 березня 2012, 11:15 Суспільство
Депутат Андрій Шкіль пропонує заборонити аборти в Україні
Депутат Андрій Шкіль пропонує заборонити аборти в Україні

Ні - абортам в Україні. З такою ініціативою виступив один із народних обранців. Депутат Андрій Шкіль зареєстрував у Верховній Раді відповідний законопроект. Утім, медики проти новації, кажуть: це спричинить хвилю кримінальних абортів, а отже - збільшення кількості смертей серед жінок.

Катерині 36 років, вона щаслива мати двох синів-підлітків. Нині жінка вагітна втретє, проте вирішила зробити аборт.

Катерина, мешканка м. Києва:

- На три года, по большому счету, я выпадаю из жизни. Я занимаю сейчас руководящую должность, а вы знаете как сейчас уходят в декрет, и никто никого не ждет.

А це - Світлана, їй 24. Її малюкові нині сім місяців. Другої вагітності не планувала. Коли прийшла до клініки, почула: за медичними показниками доведеться робити аборт. Утім, жінка каже: навіть якби з ембріоном було все гаразд, плоду б усе одно позбулася, бо виховувати ще одну дитину її сім'я просто не в змозі.

Світлана, мешканка м. Києва:

- Знаєте, щоб позволити собі мати другу дитину, це треба мати нормальний доход, а так як при нашій власті - я не маю змоги працювати, бо я по догляду за дитиною. Чоловік получає дві тисячі. Як можна за ці гроші прокормити дитину?

Статистика абортів в Україні невтішна. Щонайменше, раз у житті його робили сорок відсотків жінок. Щороку позбуваються плоду 160 тисяч вагітних. Хоча останнім часом сумна статистика скорочується.

В'ячеслав Камінський, головний акушер-гінеколог МОЗ України:

- Тенденции по уменьшению количества абортов - они есть в стране, и за последние пять лет в два с половиной раза уменьшилось количество абортов. Но все равно нужно очень много в этом работать.

Є країни, в яких аборти суворо заборонені - їх прирівнюють до вбивства. Це - Індонезія, Афганістан, Сирія, Арабські Емірати, Єгипет, Венесуела. Утім, лікарі кажуть: заборона на переривання вагітності - не порятунок. Жінки йдуть до підпільних кабінетів.

В'ячеслав Камінський, головний акушер-гінеколог МОЗ України:

- Запрещение аборта приведет к совсем другим результатам, и мировой опыт был показан. Например, в Румынии был запрещен аборт, когда Чаушеску был правителем, и показатели материнской смертности были в 50 раз выше, чем в других странах, потому что начались криминальные аборты.

В Україні аборт на бажання матері дозволений, коли плодові ще немає 12-ти тижнів. До 22-х тижнів - за спеціальними показниками. Причини, які штовхають жінку на переривання вагітності різні. Найчастіше це безробіття, коли нема житла, чоловіка. Народний депутат Андрій Шкіль вважає: в такій ситуації треба діяти жорстко. Тож зареєстрував у Верховній Раді законопроект, яким пропонує заборонити робити викидні.

Андрій Шкіль, народний депутат України:

- І мусимо прийти до розуміння, що аборт - це вбивство, і з цього робити висновки, а не просто говорити, що це таке саме, що пійти до стоматолога. Лікар, даючи клятву Гіпократа, він має рятувати життя. А не вбивати, правда? Ну, от ми позбавляємо лікарів необхідності заробляти гроші, через вбивання дітей.

Утім, медики певні: жінки все одно перериватимуть вагітність, щоправда, за допомоги кримінальних абортів. А це - смертельно небезпечно.

В'ячеслав Камінський, головний акушер-гінеколог МОЗ України:

- Я категорически против абортов, и категорически против их запрещения. Мы должны на уровне государства продумать какое-то увеличение льгот для многодетных семей, возможно, увеличение садиков. Вот это как раз те вопросы, на которые должны отвечать политики, на которые должны отвечать депутаты.