Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 березня 2012, 11:44 Суспільство
Міжнародний день таксі для українських перевізників - свято зі сльозами на очах
Міжнародний день таксі для українських перевізників - свято зі сльозами на очах

Вчора був Міжнародний день таксі. Саме 22-го березня 105 років тому вулицями Лондона проїхало перше авто з популярним нині шаховим візерунком. Для вітчизняних перевізників нинішнє свято - зі сльозами на очах. За статистикою, в Україні щомісяця гинуть по троє таксистів. Їх у нас вряди-годи душать, ріжуть та стріляють. А ціною життя часто стають кількадесят гривень виторгу і заїжджена машина. Чи реально сьогодні убезпечити таксиста?

Після пограбування сільської крамниці п'ятнадцятирічних Степана та Василя умовно засудили до двох років ув'язнення. Утім, на виправний шлях це хлопців не спрямувало.

Степан, підозрюваний:

- У деда вкрадемо ружйо, застрелимо якого-нибудь водія, візьмемо машину, і поїдемо кататься.

Сказано - зроблено. Прогулянка двох підлітків околицями райцентру закінчилася трагедією для місцевого таксиста. З простреленою головою його знайшли в лісосмузі. За статистикою МВС, в Україні щомісяця убивають трьох таксистів. Не жаліють ласі до чужого добра зловмисники ані "граків", ані співробітників поважних транспортних контор.

Олександр Круликовський, власник служби таксі:

- Мы не первый год работаем. 14 лет. За это время был не один факт нападения, тем более, с летальным исходом. Имеем похороненных 4 человек.

Чого кермувальники тільки не вигадують для захисту. Наприклад, спеціальні тривожні виклики.

Микола Жукович, керівник відділу УМВС України в Київській області:

- Щоби постійно підтримувати зв'язок з оператором. Де взяли клієнта, де пересуваються, коли і куди відвозять.

Володимир Поліщук, керівник управління МВС України:

- Ідеально було би встановлення в таксомоторах камер відеоспостереження. Це б допомогло слідчим в майбутньому з'ясувати особу людини, яка вчиняє розбійні напади, грабежі, або інші злочини проти таксиста.

Та в більшості випадків наш таксист до нападників - відкритою спиною. Тут уже не до жартів.

Сергій, таксист:

- Я ставлю зеркало, чтобы видеть задний ряд пассажиров, и очень не люблю, когда садятся у меня за спиной, притом, что есть свободные места. Многие опытные старые водители ставят или хорошую фанеру, или лист железа, чтобы кто-то в почку тебе не всадил.

Василь Миколайович окрім того, що кермувальник зі стажем, ще й способи самооборони знає. Чоловік упевнений: це єдине, що може врятувати в обмеженому просторі авта. Кілька нехитрих порад - і ви готові до зустрічі з небезпекою.

Василь Миколайович:

- Як будуть вас отак душить - руки ви звільнили від руля, потім повернутися, і вдарити по руці. Пальці рук ламать.

А ось ще одна класична схема нападу. У такому разі для таксиста важливо не розгубитися.

Василь Миколайович:

- Вони вдвох сіли, вас притримують. У вас повинні бути ключі від дому, ручка. Ручку берете, і отак нейтралізуєте у всі частини тіла - горло, очі. Потім розвертаєтесь, і б’єте цю руку для того, щоб він вас звільнив.

Та найголовніше, кажуть кермувальники - уміння розпізнавати людей з першого погляду. Від того, кого і в який час садовиш до салону - може залежати твоє життя.