Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 березня 2012, 14:29 Суспільство

Уже сімсот пожеж сталося від початку року в Києві. Часто рятувальники не можуть вчасно дістатися місця пригоди: заважають несвідомі автовласники та торгівці. Шукати такі проблемні місця разом із працівниками МНС вирушила наша знімальна група.

Як кажуть еменесівці, в них дві головні проблеми. Не тільки пожежу загасити, а ще й до неї дістатися. Перша перешкода - затори.

Віталій Ситник, заступник керівника Святошинського РУ МНС м. Києва:

- Пробки взагалі об'їхать практично неможливо. Якщо ми знаходимось в заторі, то по радіостанції передаєм до нашої оперативно-диспетчерської служби, що знаходимся в заторі, рухаємося за такою-то адресою 5-10 кілометрів за годину. Оперативно-диспетчерська служба... Вона має можливість, якщо автомобілі не на виїзді, вислати інший підрозділ.

Дістатися потрібного будинку можуть завадити автовласники. Вдень їхні машини загороджують проїзд пожежникам до офісів, торговельних центрів та базарів. Вночі блокують під’їзди до будинків.

Юрій Деревинський, в.о. керівника Святошинського РУ МНС м. Києва:

- Автомобілі паркуються де попало - на проїжджій частині, на площадках для розвороту пожежного транспорту, біля пожежних гідрантів. Не всі будинки обладнані показчиками, й не всі мешканці знають, де розташовані гідранти, і тим самим наражають себе на небезпеку.

Заважають спецтехніці й самочинно встановлені шлагбауми та залізні стовпчики. Цьогоріч уже зафіксували вісімдесят незаконно облаштованих перешкод.

Ігор Шарий, керівник підрозділу ГУ МНС м. Києва:

- Ця ситуація мониториться, і мониториться постійно - при виїздах на пожежу, при навчаннях - ці факти фіксуються, і пишуться листи доручення в місцеві адміністрації, на що реагує місцева адміністрація.

Мешканці будинку на вулиці Генерала Потапова, які незаконно встановили залізні стовпчики, на проблеми пожежників не зважають.

Валентина, мешканка м. Києва:

- А ми боїмося, що машини їдуть 120 кілометрів у час, і діти вибігають. Ми за дітей більше боїмося, а "скора" чи та - можуть об'їхать тудою.

Та обіцяють: якщо стовпчики зріжуть, встановлять нові.

Любов Федорівна - мешканка м. Києва:

- А стовпчики будут стоять, потому что перекресток здесь настолько напряженный - вы даже представить себе не можете, сколько машин здесь сталкивалось.

На борщагівському стихійному ринку "Шляху" еменесівців сприймають агресивно. Торговка соліннями, що заблокувала пожежний гідрант, обурена.

Торговка:

- Так ви ж будете заважати!

- Якщо щось серйозне проісходить, я відходжу. Нащо такі дурні вопроси задавати!

- Ну а стіл же стоїть, все одно заважає!

- Відходимо.

Утім, попри те, що продавчиня відійшла, встановити пожежну колонку еменесівець так і не зміг. За його діями уважно спостерігав гурт витріщак - торгівці ринку. З марних зусиль рятувальників, вони відверто глузували. Утім, почувши запитання знімальної групи "Свідка", миттєво розбіглися. Говорити зважилася лише одна продавчиня.

Продавчиня:

- Ніякої пожежі не буде.

Ще один клопіт еменесівців - щільне розташування кіосків, наприклад, ці - на проспекті Перемоги. Коли зайнялося в одному з рундуків, пожежникам довелося об’їжджати. Втрачені хвилини коштували дорого - вогонь перекинувся на сусідню ятку. Обидві вигоріли вщент.