Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 лютого 2012, 14:33 Суспільство
В Одесі затримано групу бойовиків, що планували напад на Володимира Путіна
В Одесі затримано групу бойовиків, що планували напад на Володимира Путіна

Замах на Володимира Путіна готували в Одесі. Таку надзвичайну інформацію оприлюднила СБУ. Втім, терористичний акт неабиякого масштабу вдалося попередити спільними зусиллями українських і російських спецслужб. Виявляється, підозрюваних затримали ще на початку лютого. Кого звинувачують у такому?

Все почалося четвертого січня. Саме тоді в тихій одеській квартирі на вулиці Тираспольській пролунав вибух. Один чоловік, який винаймав оселю, загинув, інший дістав опіки. Пожежники, котрі приїхали на виклик, спочатку подумали, що до трагедії призвів побутовий газ. Утім, швидко відкинули цю версію - знайшли сліди вибухових пристроїв. Тож, молодика, що вижив, одразу допитали правоохоронці. Він розповів: його ім’я - Ілля П'янзин, ім’я 26-річного загиблого - Руслан Мадаєв. Обидва прилетіли до України з Арабських Еміратів. Затриманий розповів: тут вони, нібито, мали підготуватися до замаху на прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна. Інструкції терористи отримали від ватажка чеченських екстремістів Доку Умарова.

Ілля П'янзин, затриманий:

- Они сказали нам: "Сначала вы поедете в Одессу. Будете изготовлять бомбу. А потом уже, дальше, в Москве будете делать диверсии на экономических объектах. А в дальнейшем - это покушение на Путина". Потом мы прилетели в Одессу, Руслану дали номер, человека, который должен был нас встретить.

Третього члена гурту підривників затримали нещодавно. Ним виявився 31-річний Адам Осмаєв. Як вважають у ФСБ Росії, Осмаєв був організатором невдалого замаху на президента Чечні Рамзана Кадирова у травні 2007 року. Штурм квартири, яку винаймав бойовик, тривав близько півтори години.

Адам Осмаєв, затриманий:

- Конечной целью было поехать в Москву и попытаться совершить покушение на премьера Путина. Вообще есть такие мины военного образца, которые называются "противобортные".

- То есть, смертником вы бы не стали, или пошли бы?

- Я бы не пошел.

План підготування теракту знайшли в ноутбуці Осмаєва. Він мав ретельно вишколити до операції Мадаєва та П'янзина, і потім уже відрядити їх до Москви.

Адам Осмаєв, затриманий:

- Дедлайн был после выборов президента России.

Нині з затриманими продовжують працювати слідчі. Чи видаватимуть терористів Росії - поки невідомо.