Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 лютого 2012, 10:12 Суспільство
На Сумщині збільшилась трагічна статистика велосипедних аварій
На Сумщині збільшилась трагічна статистика велосипедних аварій

Специфічні проблеми створює зима на Сумщині. Попри люті морози люди не відмовляються від надзвичайно популярного там двоколісного транспорту. Трагічна статистика велосипедних аварій поповнюється навіть за температури мінус 30. ДАІвці вже й не знають, як загнати на зиму велосипеди в гаражі.

Верхи на двоколісному по заметах та ожеледиці, не зважаючи на мороз і вітер. Це не розваги екстремалів, а особливості зимового пересування на Сумщині. Пристосувати велосипеда до сніжної пори для місцевих не складно.

Велосипедист:

- Що саме це воно собою представляє?

- Металіческий цеп по періметру покришки.

- Як ви його встановили?

- Секрет фірми.

Миколі Пилиповичу на велосипеді зручно додачу до пенсії заробляти - він збирає склотару. Хоча вже побував на двоколісному в аварії, відмовлятись від залізного друга і не думає.

Микола Пилипович, велосипедист:

- Никто не застрахован в этих делах-то. Меня сбила машина, он ехал мне в лоб, деваться некуда, сворачивать-то, уже вниз, так сказать, откос. В последний момент он увернулся.

Навіщо штовхатись у громадському транспорті, якщо є велосипед - впевнений і Олексій.

Олексій, велосипедист:

- Я около края еду, я стараюсь не мешать движению. Из-за меня никаких проблем не было еще.Будет человек пешком идти - и его собьют, это не от велосипеда зависит.

А от водії автівок двоколісних сусідів на дорогах не люблять. Кажуть, поряд із ними завжди їздити лячно, взимку - й поготів.

Водій:

- Бывает такое, что он едет и поскользнётся - и не знаешь, растерялся сразу - и падает на обочину, на дорогу. И приходится… Такие ситуации очень сложные. Ночью сложней.

Водій:

- Конечно, потому что велосипедисты без знаков без всяких, нету ни курточки, ни катафотов, ничего нет. Они не придерживаются правил дорожного движения.

А міліціянти й зовсім б'ють на сплох. Цієї зими, попри люті морози, що не тиждень - доводиться фіксувати ДТП за участі велосипедистів зі смертельними наслідками. Тиждень тому автівка збила двох братів на ровері: старший загинув, молодший - досі в лікарні. Остання трагедія - на дорозі втратила життя літня кермувальниця двоколісного.

Олексій Заверуха, інспектор УДАІ в Сумській області:

- Керувати двоколісним транспортним засобом є досить небезпечно, адже саме керування велосипедом стає більш важким. Тому ДАІ просить велосипедистів утримуватись від експлуатації своїх транспортних засобів саме в зимовий період.

Микола Пилипович, велосипедист:

- Надо беречься - самое основное. Береженого Бог бережет.