Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 лютого 2012, 16:43 Суспільство
Для порятунку від холодів на території Україні залучають волонтерів
Для порятунку від холодів на території Україні залучають волонтерів

Від початку лютих морозів на смерть замерзли більше сотні українців. Ще більше потрапили на лікарняні ліжка. Примхи погоди далися взнаки, головно, безхатькам. Для їхнього порятунку на території України відкрили сотні пунктів обігріву. Долучаються до цього й волонтери. Де можна врятуватися від холоду в мегаполісі - журналісти "Свідка" поцікавитися у фахівців з виживання.

35-річний Ігор живе на вулиці вже не перший рік. Чоловік бідкається: щороку знайти теплий прихисток усе важче.

Ігор, безхатченко:

- Какие подвалы - закрыто всё. В основном, на улицах, где-то в подъездах, если удастся зайти.

Єдина втіха - хоча б ситий. Щойно пообідав і зігрівся в МНСівському пункті обігріву. В Києві Ігор знає десять таких наметів. Каже, рятувальники допомагають усім, хто попросить. А крім волоцюг, заходять погрітися й небідні люди.

Роман Бондаренко, співробітник МНС:

- Каждий по різних причинах: хто приходить поїсти, зігрітися, чаю попити. В основному, заходять погрітися і поїсти.

Безхатьки взимку завжди в пошуках нових джерел тепла. Наш гід розповідає, де ще в Києві можна знайти безкоштовну їжу та гарячі напої.

Ігор, безхатченко:

- На Подолі біля житнього ринка там кормлять в час, де можна кави попити, каші поїсти і тут. Воно допомагає трішки врятуватися, звичайно. Якщо немає нічого, то хоть щось.

Ми вирушаємо на Поділ. Шукати довго не довелося: купка людей шикується в чергу до автомобіля біля м'ясної ятки. Тут усіх охочих пригощає благодійна організація. Її представник розповідає - роботи вдосталь. За один день він годує три сотні людей.

Сергій Олексійович, працівник благодійної організації:

- Це для каші, а це для чая ми вже все пороздавали. Яке меню - було каша, буває різна: буває гречана, ячка, бувають котлети, буває порційні шматки ковбаси.

Тут таки, на Подолі, дізнаємося про іншу точку: біля станції метро Лівобережної - безкоштовна кава. Пропонують її перехожим схожі на космонавтів хлопці: в їхніх наплічниках - термоси, в руці - пістолет, що розливає гарячий напій. Щоправда, поводяться добродії дивно - старанно уникають відеокамери. Хто вони - намагаємося вивідати нишком. Три спроби виявляються марними.

Розливач кави:

- А почем кофе?

- Бесплатно.

- А откуда такая щедрость?

- Чтобы не было холодно зимой. Хотим согреть людей.

Продовжуємо спостерігати. Щойно кава закінчується, дивні молодики зникають у цій будівлі. Біля дверей - табличка з іменем депутата міськради. Схоже, безкоштовну ініціативу рятувальників і волонтерів тут вирішили використати для отримання власних дивідендів. Хоча й виправдовуються.

Оксана Мисовська, представниця громадської приймальні:

- Я понимаю, что сейчас холода, морозы, сейчас любая помощь людям, которые нуждаются в тепле - она будет полезной.

Як то кажуть, задарма і оцет солодкий. Якщо хтось що-небудь пропонує, то чом би не скористатися. Тим більше, коли надворі температура із позначкою мінус.