Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 лютого 2012, 12:41 Суспільство
У Львові дочекалися рятувального літака для 12-річного Андрія Царінського
У Львові дочекалися рятувального літака для 12-річного Андрія Царінського

У Львові дочекалися рятувального літака, яким повезли обгорілу дитину на лікування до США. 12-річний Андрій Царинський - єдиний із великої сім'ї, хто вижив після пожежі в будинку в селі Долинівці. П'ятеро його родичів - мати, бабуся з дідусем, брат і сестра - загинули. За кілька днів львів'яни зібрали майже 2 мільйони гривень на порятунок дитини за кордоном.

Рятувальний літак із Канади приземлився у Львівському аеропорту сьогодні о сьомій тридцять п'ять. Трьох лікарів, які прибули на його борту, одразу повезли до опікового центру. Медики обстежили хлопчика, й дали добро на його транспортування. У закладі, ще звечора, еменесівці спорудили спеціальний тепловий коридор. Він був потрібний для перевезення Андрія з палати до реанімобіля. У коридорі підтримували + 36, адже навіть кімнатна температура могла стати для дитини фатальною.

Ігор Стояновський, заступник керівника Львівської міської лікарні №8:

- Це не є холодна температура для здорової людини з не обпеченою шкірою. Для пацієнта, який має обпечену шкіру, функція якої - підтримувати терморегуляцію, перепади температури, навіть дуже незначні, вони є досить небезпечними.

Такий самий тепловий бокс еменесівці збудували й біля входу в літак. А на борту розташована справжня операційна - це в разі, якщо під час перельоту дитині стане гірше.

Михайло Костюк, голова Львівської Облдержадміністрації:

- Буде переліт в чотири етапи. Перший етап - це буде в Англії, посадка. Заправка. Потім на островах, і два інших - це вже по ситуації. Ну, надіємся, що будуть летіти, ну, не менше 16 годин.

В Андрія не залишилося близьких рідних - усі загинули в тій страшній пожежі. Дбатиме про нього у Сполучених Штатах далекий родич. Він вирушив за кордон звичайним рейсом.

Ростислав Фединець, родич постраждалого хлопчика:

- Ну, хлопчик був такий активний , я останній раз бачив його осеню. Так, є близькі. І дуже багато з родини хотіли би всиновити його.

Найперше, що зроблять лікарі Бостонської клініки - це візьмуть у Андрія фрагменти здорової шкіри - її залишилося 20 відсотків. Із них виростять нову. Саме заради цього дитину повезли за кордон.

Ігор Стояновський, заступник керівника Львівської міської лікарні №8:

- Культивування це проводиться поза організмом, в спеціальній лабораторії. Зразу при поступленні пацієнта береться оця здорова шкіра для того, щоби в лабораторних умовах виростити достатню кількість шкіри, яка потім буде потрібна для заміщення втраченої.

Літак, що відлетів, мав забрати у Сполучені Штати й дворічного братика та тринадцятирічну сестру Андрія. Утім, вони не дочекалися порятунку - померли напередодні.