Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 лютого 2012, 13:40 Суспільство
В Одесі проведено операцію по затриманню двох чеченських бойовиків
В Одесі проведено операцію по затриманню двох чеченських бойовиків

В Одесі спецпідрозділ української "Альфа" разом з російськими спецслужбами взяли двох чеченських бойовиків, котрих підозрюють в організації терактів у місті, а також у невдалому замаху на чеченського президента Кадирова у травні 2007 року. Бойовиків схопили під час штурму квартири, де ті виготовляли вибухівку. Однак одному з них вдалося втекти. Подробиць спецоперації небагато - силовики цього не коментують. І ось те, що вдалось дізнатись нашим кореспондентам.

Спецоперація розпочалася близько 16-ї години на вулиці Базарній, що в середмісті. Штурм квартири, яку винаймали бойовики, тривав близько півтори години. Разом із тридцятиоднорічним Адамом Осмаєвим, якого вважають причетним до підготовки вибухів в Одесі, затримали й його батька - Асланбека.

Людмила Соболева, свідок:

- Я видела тут милицию, милиционеров, вот, напротив, из окошек дома. А так больше ничего не видела, они стояли какое-то время, так. Я видела какое-то волнение. Вот не пропускали людей.

Лідія, свідок:

- Я видела вечером, что здесь милиции очень много было, машин много было, вот всё. А что было - я не смогла узнать, на следующий день узнала, что какие-то изготовляют взрывчатку.

У спецоперації були задіяні близько сотні правоохоронців. Серед них бійці української "Альфи" та співробітники російських спецслужб. На час штурму силовики перекрили цілий квартал. Ані людей, ані машин не пускали. У ФСБ Росії вважають, що саме Адам Осмаєв був організатором невдалого замаху на президента Чечні Рамзана Кадирова у травні 2007 року. Пані Тетяна - господиня квартири, яку винаймали бойовики, вже встигла прибрати кімнати після атаки. У спальні на підлозі довелося змивати кров.

Тетяна, господиня квартири:

- Вот здесь, вот здесь больше, здесь. Я вчера помыла.

Адама Осмаєва одеська міліція шукала місяць. Він був одним із трьох бандитів, які виготовляли вибухівку на вулиці Тираспільскій. Саме там 4 січня внаслідок вибуху виникла пожежа. Тоді загинув двадцятишести річний уродженець Чечні, двадцятидев'ятирічний громадянин Казахстану потрапив у лікарню з опіками, а ось Адамові Осмаєву вдалось втекти. За непідтвердженою інформацією, бойовики готували серію терактів в Одесі.