Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 лютого 2012, 14:14 Суспільство
На Одещині та в Криму рятують лебедів від голоду і льодового полону
На Одещині та в Криму рятують лебедів від голоду і льодового полону

Міцні морози стали випробуванням не лише для людей, а й для птахів. На Одещині та в Криму замерзли водойми, де зазвичай зимують пернаті. Тож допомагати птаству доводиться людям.

На Одещині рятують лебедів. Від голоду й льодового полону. Упродовж двох днів буксири Іллічівського морського порту звільняють акваторію від криги, товщина якої місцями сягає 15 сантиметрів.

Юрій Яковищенко, керівник служби охорони навколишнього середовища Іллічівського порту:

-  Если замерзает акватория здесь, хотя это бывает редко, вот как в этом году резко похолодало - замерзала часть акватории. Поэтому порт выделяет буксиры - мы везде обламываем лед для того, чтобы птицы могли свободно плавать, быть в свободной воде.

На Сухому лимані майже двадцять років традиційно зимують лебеді. Цьогоріч у районі поромної переправи понад 50 білих красенів. До них приєднались кількасот качок та чайок.  Аби побачити та погодувати птахів, люди спеціально приїжджають навіть з Одеси.

Андрій Воронюк, мешканець м. Одеси:

- С детьми приехали, с женой, с семьей покормить лебедей хлебушком. Хлебушек - это самое такое, что они любят и едят.

Через сильні морози замерзла і бухта Омега в Севастополі, яка традиційно прихищає на зиму водоплавне птаство, зокрема, близько 300 лебедів. Головно, це - молоді та слабкі птахи, які не можуть відлетіти в теплі краї. Для них цьогорічна сувора зима - нелегке випробування. У цей період пернатих потрібно підгодувати, адже природної їжі їм не вистачає. Долучитися до цієї доброї справи місцеві природоохоронці закликають усіх охочих.

Владислав Завгородній, керівник управління охорони навколишнього природного середовища м. Севастополя:

- Это акция, цель которой привлечь внимание общественности, и своими силами попытаться облегчить судьбу этих водоплавающих птиц. Мы надеемся, что эта акция привлечет внимание, она будет не показательный характер носить, а станет примером для всех жителей.