Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 лютого 2012, 10:23 Суспільство
В Єгипті оголошено траур за жертвами в м. Порт-Саїді: 77-ро загинули під час футбольних заворушень
В Єгипті оголошено траур за жертвами в м. Порт-Саїді: 77-ро загинули під час футбольних заворушень

У Єгипті оголосили жалобу за жертвами трагедії в місті Порт-Саїді. Напередодні під час футбольного матчу там спалахнули масові заворушення. Внаслідок 77-ро людей загинули, ще близько тисячі - поранено. Вгамовувати безлади довелося армії. Нині в столиці країни перекрито центральний майдан Тахрир і набережну Нілу. Люди вимагають відставки міністра внутрішніх справ і голови уряду.

Мимоволі учасниками "футбольної війни" стали дві команди - "Аль-Масрі" приймав на своєму полі "Аль-Ахлі". Гра була нервова, закінчилася з рахунком 3:1 на користь господарів. Фінальний свисток пролунав уже за спорожнілих трибун - усі глядачі були на полі. На відеокадрах можна побачити, як фанати місцевої команди напали на вболівальників, футболістів та тренерський штаб гостей. Виникла тиснява, під час якої і загинуло кілька десятків людей.

Мешканець м. Порт-Саїду:

- Я не знаю, що сказати, мій син також був там, і я не знаю, чи він повернеться. Він не відповідає на телефонні дзвінки. Я не можу висловити свої почуття словами. Все, що мені потрібно, це - знати, чи він живий.

Приводом для конфлікту став образливий плакат, який вивісили шанувальники столичної команди під час матчу. Господарі поля вирішили мститися: успіх у грі підтримали кулачною перемогою. Далі кривавий хаос перекинувся на міські вулиці.

Мешканець м. Порт-Саїду:

- Спочатку в лікарню доправили 18 тіл. Головно, до смерті призвели розчавлення і черепно-мозкові травми. Наскільки я розумію, цих людей топтали, тікаючи від натовпу, і морг продовжує заповнюватися.

Сили спеціальних підрозділів єгипетської поліції прибули на місце події запізно. Поранення дістали не менше тисячі людей, загинули майже вісімдесят. Лікарні Порт-Саїда переведені на надзвичайний режим роботи. Медики закликають місцевих жителів здавати донорську кров, якої катастрофічно не вистачає. Деякі єгипетські політики вже говорять про трагедію, як про сплановану провокацію.

Мешканець м. Порт-Саїду:

- Можливо, це була заздалегідь спланована акція, витівки залишків режиму Хосні Мубарака. Як би там не було, ми, звичайно, спочатку проведемо ретельне розслідування, і в жодному разі нікому не дамо дестабілізувати ситуацію в країні.

Вцілілі вболівальники "Аль-Ахлі", покинули Порт-Саїд на спеціальному потязі, футболісти каїрського клубу вирушили в столицю на двох військових літаках. Футбольна федерація Єгипту на невизначений термін призупинила національну першість. Посад позбулись губернатор Порт-Саїда та керівник управління безпеки провінції. Представники різних політичних сил вимагають від Народних зборів висловити недовіру чинному урядові. Створено спеціальну комісію, яка має розібратися в причинах того, що сталося.