Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 січня 2012, 14:34 Суспільство
В українські лікарні сотнями потрапляють люди через переохолодження, 18 людей загинуло
В українські лікарні сотнями потрапляють люди через переохолодження, 18 людей загинуло

Справжні січневі морози, на які з острахом чекали, таки завітали в Україну. Тріщатимуть вони ще принаймні тиждень, і тільки посилюватимуться. В багатьох регіонах закриті школи та дитсадки, з роботою транспорту - перебої. Але найгірше - до лікарень з переохолодженням та травмуванням через ожеледицю потрапляють люди, сотні. 18-ро ж українців цьогорічних морозів не пережили.

Як воно - опинитися в крижаних обіймах морозів - уже відчули на собі мешканці України. Рекорди б'є Луганщина. Тут від холоду загинуло шестеро осіб. Аби рятувати людей по області встановили 96 пунктів обігріву.

Павло Малиш, керівник управління охорони здоров'я Луганської ОДА:

- Интенсивность приростає тих пострадавших поступлений - в прошлом году поступали более равномерно. Сейчас каждый день мы имеем от 6-10 обращений в день. Сегодня пострадавших 47.

На Рівненщині через морози також гинуть. Чимало скалічилися унаслідок обмороження. Так, у Рівненській обласній лікарні перебуває двоє безхатьків, один з них через холоднечу позбувся правої руки та пальців ніг.

Святослав Дикало, в.о. завідувача відділення Рівненської обласної лікарні:

- За вчорашній день поступило два пацієнти. В основному, відмороженні відділи ступнів, кістей. Вроді би, хлопці соціально адаптовані. Сьогодні поступила молода дівчина, яка має відмороження ступнів 1-2 ступінь. Я думаю, що обійдеться більш-менш легко.

Дошкуляють холоди і Харківщині. У тамтешніх пунктах обігріву гості - переважно, безпритульні, розповідають еменесівці. Але не тільки: забігають і люди, змушені працювати надворі: паркувальники, продавці. Складних випадків обмороження не було, але до них готові.

Петро Прошин, рятувальник:

- Аптечка есть. Можем оказать и при травмах первую медицинскую помощь, при обморожении, при всем… У человека если обморожение, то он бледный становится. Руки белые, лицо белое. Главное, человека доставить в место обогреваемое и растереть. Чтоб он сам себе лицо не начал царапать. Всякое. Надо смотреть по обстановке.

У Луцьку через негоду так само найбільше перепало безхатькам.

Віктор Лебедюк, керівник сектору УМНС Волинської області:

- Внаслідок пониження температури в лікувальні заклади області звернулося на даний час 8 осіб. В основному, це обмороження кінцівок, обличчя: носа, кінчиків вух.

Найбільше від зими натерпілися Донецька, Луганська, Дніпропетровська та Запорізька області. Там термометри подекуди показували мінус 30. За чотири попередні дні з переохолодженням до лікарень звернулося майже п'ять сотень людей, 404-х ушпиталили. Врятувати не змогли вісімнадцятьох українців. За такого морозу дістати переохолодження організму легше легкого. Тому медики наполегливо рекомендують не випускати надвір дітей, якщо стовпчик термометра опускається нижче 18 градусів.

Костянтин Єлиневський, лікар-педіатр:

- В этом случае подвержен ребёнок риску получения всевозможных холодовых травм, может быть и общее ознобление организма, особенно если повышенная влажность. Это может быть и отморожение конечностей. Не смотря на то, что ребёнок тепло одет.

Холоди ще не скоро покинуть Україну. Тому бережіть себе: вдягайтеся тепло, змащуйте шкіру жирним кремом, не куріть та не вживайте алкоголю, і тоді морозна зима принесе вам лише позитивні емоції.