Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 січня 2012, 09:48 Суспільство
Через тріскучі українські морози виходять з ладу комунальні мережі й техніка
Через тріскучі українські морози виходять з ладу комунальні мережі й техніка

Страждають від тріскучих морозів не лише люди. З ладу виходять комунальні мережі та техніка. Тож усі екстрені служби переведені в посилений режим. У наступному сюжеті про те, чого наробила люта зима в Україні, та поради, чого не варто робити за мінус 30-ти.

Вирує Азовське море. Через північний циклон та посилення вітру до майже тридцяти метрів за секунду рівень води піднявся до критичних позначок.

Вода дісталась дороги обласного значення "Генічеськ-Стрілкове". Утворилася промоїна завдовжки майже кілометр. Тимчасово припинене автосполучення з деякими населеними пунктами. Кілька баз відпочинку лишилися без електропостачання. Довелося рятувальникам евакуйовувати майже півсотні людей.

Не витримують дужих морозів і комунікації. В Запоріжжі, у районі Верхньої Хортиці, біля воріт приватного будинку прорвало трубу. Затопило гараж та підвал. Вода ледь не дійшла до житлових приміщень.

В'ячеслав Литовченко, мешканець м. Запоріжжя:

- И мы самостоятельно откачали воду, я лично закрыл кран и выкачал воду из подвала.

Водоканалівці ж усували наслідки більшої аварії - в Хмельницькому районі. Та й вона не єдина в місті.

Мінус двадцять два не утримало двох мешканців села Карасина від поїздки до столиці. А ось для їхнього автотранспорту то стало справжнім випробуванням. Не подолали люди й двох десятків кілометрів засніженою трасою, як виник форс-мажор.

Ірина Варварук, керівник сектору УМНС Волинської області:

- О другій годині ночі в них замерзло дизельне пальне в автомобілі. Певний час ці двоє намагалися самі собі допомогти, але десь за годину, сильно замерзши, вони зрозуміли, що з бідою самі не справляться, і набрали номер порятунку.

Так само у столицю тільки з Рівного прямував рейсовий автобус. І так само не доїхав через замерзання дизпалива. У полоні лютої зими опинилося тринадцятеро пасажирів і двоє водіїв. Кермувальники самі посеред ночі організували евакуацію людей назад до Рівного.

Василь, водій автобуса:

- Визвали таксі, оплатили таксі, одвезли на вокзал назад.

Й самі вранці повернулись до автобуса. Там на них чекали ДАЇвці, й не для покарання.

Василь, водій автобуса:

- Обігріли, напоїли чаєм, повозили по лапчасті.

Непереливки нині водіям великогабаритного транспорту. Фури просто не можуть їхати вгору.

Водій:

- Нечищеные дороги, не посыпанные, не убранные дороги, все.

В Луганську сніг мете й нині. Комунальники не встигають чистити дороги. Координувати їхні дії на вулиці вийшли правоохоронці.

Олександр Юрченко, інспектор УДАІ м. Луганська:

- Мы сообщаем сразу же, где на участке гололед. В течении 20-30 минут машины посыпают.

Задумане справджується, хоч кермувальники зітхають: допомоги іноді чекають годинами.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Потерпатимуть від сильних морозів і речі буденні. Приміром, мобільні телефони з сенсорними екранами, омофони та банкомати, що розташовані на вулиці. Однак труднощей буде менше, якщо слідувати порадам експертів.

Мобілок, надто із сенсорними екранами, краще взагалі на морозі не виймати. Тримати ж у чохлі, ближче до тіла. Банкомати, які стоять надворі, наче, й розраховані на роботу в холоднечу. Утім, краще не ризикувати - шукати термінали в приміщеннях.