Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 січня 2012, 10:27 Суспільство
В Україну йдуть арктичні холоди: як не стати їх жертвою?
В Україну йдуть арктичні холоди: як не стати їх жертвою?

В Україну йдуть справжні арктичні холоди, що місцями сягатимуть мінус 28 градусів. Тож, коли ви не знаєте, як вберегтися від обмороження, слизьких доріг чи діяти за перших ознак переохолодження - для вас наступний сюжет.

Нинішні мінус вісім за кілька днів українцям здаватимуться теплими, бо ж потиснуть люті морози. Холоднішатиме зі Східних і Північно-Східних регіонів. Температура почне поступово знижуватися. Апогей настане 28 січня, і триматиметься аж до 4 лютого. Далі на кілька діб потеплішає, але потім знову повернеться студінь.

Микола Кульбіда, керівник українського Гідрометцентру:

- Нічні температури складатимуть від 15 до 21 градуса на всій території України і 13-16 см. Найхолодніше буде на лівобережжі, де температура сягатиме 22-28 градусів морозу.

Коли синоптики прогнозують, еменесівці попереджають про небезпеку. Адже за таких холодів люди замерзають або переохолоджуються.

Вікторія Рубан, керівник відділу ГУ МНС в Київській області:

- Якщо є повідомлення, що буде морозна погода, то намагатися не випускати на вулицю маленьких дітей, щоб не виходили літні люди, інваліди, тому що саме ці категорії громадян - вони можуть найбільше бути вражені морозом.

Аби не потрапити у крижані обійми морозів непідготовленими, фахівці дають кілька корисних порад. Перша й найголовніша - зимовий одяг і взуття мають бути просторими та теплими, і що більше шарів убрання, то ліпше. Варто відмовитися від закупівель, і не носити в руках важких торб. Вони стискають судини, а, отже, пришвидшують замерзання. І ще - є нагода відмовитися від шкідливих звичок, бо куріння зменшує периферійну циркуляцію крові, тому кінцівки й холонуть. А славетні сто грамів на за мінусової  температури - справжні вбивці. Вони дають відчуття тепла, насправді ж людина замерзає в рази швидше. Щоб безболісно пережити льодовиковий період, їжте більше риби та яблук, вони багаті йодом. І змащуйте шкіру жирними кремами. Дітей узагалі не слід виводити надвір, коли температура знизилася до мінус вісімнадцяти.

Костянтин Єлиневський, лікар-педіатр:

- В этом случае подвержен ребёнок риску получения всевозможных  холодовых травм, может быть и общее ознобление организма, особенно, если повышенная влажность. Это может быть и отморожение конечностей. Не смотря на то, что ребёнок тепло одет.

Як у дорослих, так і у дітей за найменшого обмороження вражені ділянки тіла починають біліти. У тяжких випадках на шкірі з'являються пухирі або синюшність. Тоді вже треба викликати "швидку".

Марина Крапивнер, лікар-терапевт:

- В этом случае согревают, обкладывают бутылками с теплой водой, вводять внутренне теплые растворы. Ну, и потом люди госпитализируются в стационары.

Утім, поки люди страждають більше від ожеледиці. За останній тиждень лише в самому Києві до лікарень звернулося понад вісім сотень громадян. Усі вони травмувалися внаслідок падінь на слизьких вулицях. Тож фахівці радять: рухайтеся повільно, відмовтеся від підборів, а ще ліпше - наклейте на підошви наждачний папір або використовуйте спеціальні накладки з шипами, які дають змогу ходити навіть по кризі.