Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 січня 2012, 14:53 Суспільство
У засніженому Києві влада хоче повернути на дороги евакуатори
У засніженому Києві влада хоче повернути на дороги евакуатори

Столиця ж у сніговій облозі. Київавтодор запевняє, що прибиральна техніка працює, як то кажуть, у поті чола - цілодобово. Утім, судячи із засніжених доріг і тротуарів, не ймеш віри. Журналісти "Свідка" об'їздили мало не весь Київ, і на власні очі побачили, як живеться жителям мегаполісу в негоду.

Ранок 23 січня для більшості київських автомобілістів почався нервово.  Після негоди, що лютувала вихідними, люди просто не могли визволити з крижаних лещат своїх авт.

Ігор, водій:

- Никто ничего не делает, не чистит, абсолютно. Чистят только центральные, вот такие улицы. Особенно когда на подъем - выехать невозможно.

Ті автомобілісти, яким таки вдалося визволити свої машини від снігу й виїхати на дороги, зіштовхнулися з іншою проблемою. О дев'ятій ранку - час пік. Мало того, що рух транспорту блокує сніг, то ще й комунальні служби заважають. Приміром, через це Московським мостом автівки ледве сунулися.

Комунальник:

- Як працюється?

- В поті ліца, а з котрої години - з восьми взагалі, але поки ж повиїжджали, то, напевне, з 9 почали.

Не солодко й перехожим. Тротуари нечищені і слизькі, кучугури по коліно, на дахах - величезні бурульки. Доводиться маневрувати ще й між машинами, які скупчилися на пішохідних доріжках.

Мешканець м. Київ:

- Деколи буває таке, що навіть неможливо двом людям розминутися на тротуарі.

Мешканка м. Київ:

- Погано, слизько, і під бруньками, українською мовою, але автомобілі стоять там, де їм краще стояти.

Минулими вихідними в Києві випала місячна норма снігу. Через це ситуацію кваліфіковано як надзвичайну. На своєму офіційному порталі столична влада звітує: прибирає снігу вся можлива техніка, й навіть додаткова - приватна. Але й цього замало.

Олександр Мазурчак, перший заступник голови КМДА:

- У нас за 3 дня с 20 по 22 число випало 43 мм, больше 25 - це вважається надзвичайна ситуація. Таких обільних снігопадів навіть та зима, яка була, ви всі пам'ятаєте, 2 роки назад, не було таких різких випадів одночасно. Воно розтягнулося на дві неділі.

Найближчими днями синоптики прогнозують зниження температури аж до двадцяти трьох градусів морозу. Комунальники кажуть: до настання арктичних холодів треба встигнути прибрати місто. Тож на дороги хочуть випустити не тільки снігоочисну техніку, а й евакуатори.

Сергій, екскаваторник:

- Большое движение транспорта, и много припаркованных мешают уборке снега.

Олександр Мазурчак, перший заступник голови КМДА:

- Відповідно з діючим законодавством, ви знаєте, що ми не маєм права евакуювати. Було відповідне рішення суду, але, враховуючи надзвичайну ситуацію і те, що ми не можемо нормально провести прибирання снігу із-за неправильно припаркованих автомобілів, я буду пропонувати сьогодні внести рішення комісії про дозвіл як виключення евакуації примусової машин, якщо вони неправильно запарковані.

Місто комунальники обіцяють повністю очистити за найближчі кілька днів, Бо за два дні сніг перетвориться на кригу, а неприбрані вулиці - на ковзанки. А ще цікава новація від київських чиновників.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Столична влада вирішила полегшити собі життя. І закликає всіх киян замість обідньої перерви виходити на вулиці та прибирати сніг. Тож - до роботи!