Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 січня 2012, 11:38 Суспільство
Як не потрапити у халепу під час водохресних купань?
Як не потрапити у халепу під час водохресних купань?

Українці не відмовляються від традицій: на Водохреща багато наших співвітчизників здійснять традиційний обряд - купання у крижаній воді. Попри мороз і негоду, тисячі відчайдухів вийдуть на нестійкий лід. Як не потрапити в халепу на свято - наш наступний сюжет.

Андрія та Дмитра журналісти "Свідка" зустріли на березі невеличкого озерця на околиці Броварів. Чоловіки прийшли обрати місце майбутньої водохресної купелі.

Андрій, мешканець м. Бровари:

- Кожен рік купаємось.

- Не боїтеся, що застудитесь?

- Ні разу ще не застуджувались. Жарко зразу, як вилазиш. А потім теж не холодно.

Купальники з багаторічний стажем упевнені: під час крижаного екстриму організмові нічого не загрожує. Але тільки якщо нічим не зігріватися до занурення.

Дмитро, мешканець м. Бровари:

- Розслаблений організм получається після прийняття алкоголю. Серце може не видержать.

А от наступний наш герой - у групі ризику. Сьогодні він вже випробовував місцевий лід.

Станіслав, мешканець м. Броварів:

- Думаю, стану закурю. А льод трещить. Я руки розкинув, а льод давай ламаться. Я ногу закидаю, праву ногу, а мене синок витяг. Я бігом додому роздівся і хряпнув.

Попри наші перестороги відчайдуха завтра біля ополонки обіцяє бути серед перших.

Станіслав, мешканець м. Броварів:

- Я - бивший водолаз і спасатель. Кого судорга схватить? Мене? Та у мене шпилька даже на трусах є. У ногу до самого основанія - і все, до лампочки.

Чому жартувати з крижаною водою не варто - "Свідок" дізнавався в лікарів, що чергуватимуть на свята біля ополонки.

Павліна Левчук, лікар швидкої допомоги:

- Люди, які мають хронічні захворювання, серцеві, дихальної системи, недомагання, а також любі гострі захворювання - їм не потрібно ниряти у воду. Особливо не раджу у алкогольному стані.

За словами фахівців, долучатися до таїнства йорданської купелі треба суто в обладнаних для цього місцях. Цьогоріч їх буде в Україні майже 10 тисяч. Якщо станеться лихо, на допомогу там завжди прийдуть необхідні служби.

Євген Хоменко, керівник пожежно-рятувальної частини:

- Ось рятувальне коло. До нього під'єднана рятувальна мотузка. Коло це подається з берега рятівником людині, яка потерпіла. Вона може за це коло схопитися і одіти на себе, і знаходитися на плаву.

Микола Семиног, керівник Броварського РУ МНС:

- Перше, чим виходити на лід, подивіться: якщо товщина льоду не досягає 10 сантиметрів, то виходити на лід не потрібно. Для одного чоловіка. Якщо групою, то за 15 сантиметрів. Якщо нема - також неможна виходити. Не можна виходити у місця, де є коряги у воді, або очерет.

А ще - не йдіть до ополонки поодинці. Поряд обов'язково має бути хтось, аби за потреби викликати допомогу.