Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 січня 2012, 16:27 Суспільство
Співробітники МНС вже готові рятувати тих, хто провалилися під лід
Співробітники МНС вже готові рятувати тих, хто провалилися під лід

В Україні, врешті, справжня зима. Додалося клопоту екстреним службам. Бійці МНС уже напоготові: щойно з'явився перший лід, слід чекати на охочих спробувати його на міцність.

Ірина Винокурова, кореспондентка:

- Ось такі невеличкі водойми є найнебезпечнішими. Лід на них з'являється за перших же морозів, але виходити на нього вкрай ризиковано.

Перший нинішньої зими лід з'явився на водоймах лише цього тижня. Поки замерзли тільки неглибокі ставки та озерця. Однак крига там ще затонка, застерігають в МНС.

Вікторія Рубан, керівник відділу МНС України в Київській області:

- На лід треба виходити, коли він став вже зеленуватого чи синюватого кольору. А цей лід, хоч на перший погляд ми вже бачимо, що це міцний лід, але тут невеличка товщина, а під кригою ми бачимо, що тут знаходиться вода.

Поки застереження рятувальників виконують: на затоках Дніпра жодного рибалки.

Петро, мешканець м. Києва:

- Лід повинен бути не тонше 10 см, по-перше. По-друге, повинен бути доступ до берега, не повинно бути ось таких прогалин, які ми бачимо, на такий лід. Ну, по перше, він тонкий. Якщо він буде даже 10 см, а тут вода постійно рухається, піднімається - опускається, тому сюди заходити опаско.

Дитина:

- Ножками лед проверять можно?

- Нет.

- Почему?

- Потому что можно провалиться в реку прям.

Тим, хто таки не послухав, пішов на кригу й провалився, в МНС радять: у воді головне - не панікувати.

Вікторія Рубан, керівник відділу МНС України в Київській області:

- Намагайтеся всім тілом налізти на край полині, де ви знаходитесь, на кригу, де є більш-менш міцна, але найперша вимога - не панікуйте. Якщо ви вже опинились грудьми на міцній кризі, а ноги ваші знаходяться ще в воді, в ополонці, намагайтесь перекочуватись на кригу, не повзти, а перекочуватись.

Допомагати жертвам тонкого льоду також треба обережно. Людині у воді необхідно кинути шарфа чи дошку - усе, за що можна зачепитися. І лише тоді витягати.

Вікторія Рубан, керівник відділу МНС України в Київській області:

- Не слід стрімголов бігти до тієї людини, яка провалилася. Треба перш за все лягти на кригу і повзти до потопаючого, але теж перед собою дивитися, щоб не було ополонки.

За словами еменесівців, цьогоріч на Київщині трагічних випадків на кризі поки не було. Рятувальники упевнені: якщо до їхніх порад дослухатимуться, минеться й надалі.