Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 січня 2012, 15:35 Суспільство
Як відзначають новий рік прості українські в'язні?
Як відзначають новий рік прості українські в'язні?

Без алкоголю, олів'є та гулянь до ранку - так зазвичай відзначають Новий рік прості українські в'язні. Втім, незначне послаблення звичного режиму їм таки обіцяють. За підготовкою до свята в Черкаській колонії спостерігала Ірина Винокурова.

Черкаська чоловіча колонія №62. Тут відбувають покарання вперше засуджені за тяжкі злочини. Вбивці, ґвалтівники, розбійники. Продовж року для них є лише два свята, у які звичний режим трохи пом'якшують - це Великдень та Новий рік. Останнього тут чекають особливо. У клубі колонії тиждень, як прикрасили ялинку, а на кухні вже знають, що готуватимуть на святковий стіл.

В'ячеслав Фуцур, керівник їдальні:

- Наприклад, буде готовиться мясо тушковане з кашею перловою та соусом, чай, хліб, вінігрет, суп гороховий, котлети с кашею пшеничною, компот, хліб. На вечерю - риба смажена з пюре картопляним, соусом, хліб, чай.

А ось про традиційне в звичайному житті новорічне меню в'язні можуть лише мріяти. Хіба що, передадуть рідні.

В'ячеслав Фуцур, керівник їдальні:

- Передачі сейчас дозволяється до 30 кг каждый день, родичі стараються.

- Що зазвичай передають?

- Зазвичай - цукерки, цитрусові, там, консерви, сало, цибулю, часник. Ну, таке, щоб підняти трохи настрій засудженим.

Чого за ґратами на свята точно не буде - так це алкоголю.

Андрій Стрижов, заступник керівника управління держдепартаменту з питань виконання покарань в черкаській області :

- Ні, ні в якому разі, тому що спиртні напої, будь-які спиртні напої в установі заборонені, адміністрація установи не допускає таких випадків. Якщо такі випадки трапляються, то родичі, близькі знайомі, які намагаються передати такі заборонені речі, притягуються до адміністративної відповідальності.

Втім, як і звичайні українці, новорічної ночі ув'язнені ляжуть спати трохи пізніше. Хоча гуляти до ранку їм, звісно ж, не дозволять.

Андрій Стрижов, заступник керівника управління держдепартаменту з питань виконання покарань в Черкаській області:

- В святкову ніч з 31 на перше січня будуть дозволяти їм не лягати спать в 22:00, а близько двох годин дозволять зустріти новий год, подивитися святкові передачі по телебаченню, на слідуючий день зміститься графік трошки, тобто, підйом буде вже не в 6 годин а в 7.

Святковий концерт та кілька годин на перегляд телевізора - оце і вся зустріч нового року в колонії. Потому всіх розведуть по камерах - чекати на наступне свято.