Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 січня 2012, 14:28 Суспільство
У Сєвєродонецьку зареєстрували підвищення радіаційного фону у тисячі разів
У Сєвєродонецьку зареєстрували підвищення радіаційного фону у тисячі разів

Радіація в місті. У Сєвєродонецьку зареєстрували перевищення фону в тисячі разів. Небезпечне місце виявили просто біля входу до поліклініки.

Радіаційну знахідку біля входу в Сєвєродонецьку поліклініку № 2 виявили працівники санстанції. На місце одразу викликали рятувальників та експертів із ядерної безпеки. Ті провели радіаційну розвідку й виявили забруднення 137-ім цезієм. Природній фон було перевищено у вісім тисяч разів.

Євген Решетник, керівник Південно-східної держінспекції радіаційної безпеки:

- Естественный фон в данной зоне составляет 0,12 микрозибертов час. Максимальные дозы в непосредственной близости достигали 1 зиверта в час.

Місце одразу оточив кордон міліції. Доземетрами перевірили все й усіх довкола.

Олексій Светличний, завідувач поліклініки № 2 м. Сєвєродонецька:

- В поликлинике проверили фон - превышения не было. И вблизи поликлиники фон не был повышен, в связи с чем и поликлиника работала в обічном режиме.

Радіаційна розвідка визначила заражене місце. За кілька годин виготовили свинцевий контейнер і небезпечну знахідку вивезли разом із землею. Версій про походження знайденого посеред міста цезію кілька.

Валентин Казаков, Сєвєродонецький міський голова:

- Скорее всего, был цезий локального применения, который применяется в строительстве. А вообще можно допустить версию, в том числе, и космическую. Я в это не очень верю, но такая версия тоже была.

Небезпечний вантаж чекатиме завершення різдвяних свят під посиленою охороною. Після того контейнер відправлять на спеціалізоване підприємство до Дніпропетровська. Там і вирішать його подальшу долю. Тим часом, прокуратура за фактом виявлення радіаційного цезію порушила карну справу.