Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 грудня 2011, 15:09 Суспільство
Як убезпечити себе від смертельних інтернет-знайомств?
Як убезпечити себе від смертельних інтернет-знайомств?

Друзі в Інтернеті - добро чи небезпека? Що це загроза - дедалі частіше пишуть на шпальтах кримінальної хроніки. Як не постраждати від незаперечних переваг цивілізації?

Ще вранці студенти Одеського медунівеситету звернулися до міліції з проханням знайти зниклого друга. А вже надвечір мертвого хлопця побачили в салоні власної машини. Його зарізала п'ятнадцятирічна знайома з Інтернету.

Подруга затриманої:

- В одиннадцать вечера ко мне пришла Алена - вся в слезах. У нее была истерика, она кричала: "Я его убила!" Она попросила у меня джинсы - её были в крови. Я ей дала свои джинсы, и когда она их снимала, вытаскивала из кармана его мобильный, деньги и кредитные карточки.

Психологи кажуть: такі історії - нині не дивина. Соціальні мережі що день - то більше входять у повсякденне життя українців. Та не слід забувати - зручний і надійний засіб комунікації має й темний бік.

Юрій Ірхін, психолог:

- Социальными сетями часто пользуются мошенники. Иногда пользуются и маньяки. Верным признаком того, что с вами общается злоумышленник, является его навязчивость. Если вам навязываются - знайте, это какой-то прагматический интерес.

Про це золоте правило, певно, забув успішний київський дизайнер. Двадцятирічний парубок повірив на слово новим знайомим із соціальної мережі. І гадки не мав, що двох нероб із Луганська приведуть до столиці не бізнес-інтереси, а знімок в Інтернеті. На ньому дизайнер гордо позує на тлі новенького "Лексуса".

Юлія Шевчук, помічник керівника Подільського РУ міліції м. Києва:

- Цей "Лексус" і став мотивом для скоєння злочину. Представилися бізнесменами у сфері нерухомості і запропонували потенційній жертві очолити один з філіалів вигаданого підприємства, яке вони збираються відкрити в Києві.

Захмелілий від передчуття фінансового успіху парубок пристав на всі умови шахраїв. А вже під час другої зустрічі вони заманили його до лісу, відібрали машину, а самого задушили й закопали.

Юрій Ірхін, психолог:

- Нужно помнить о том, что бесплатный сыр только в мышеловке. Особенно опасно, когда вам предлагают что-то необоснованно выгодное.

Киянка Іра часто спілкується з друзями в одній із соціальних мереж. На віртуальну зустріч з нею там щодня чекають чотири сотні людей. Та з усіма ними дівчина знайомилася поза Інтернетом.

Іра, мешканка м. Києва:

- Что касается незнакомых людей - я не практикую. Не понимая, кто находится по ту сторону экрана, добавлять в друзья и поддерживать общение - нет. У моей знакомой был случай. Она познакомилась с мальчиком в одной из соцсетей. Человек ее обманул, забрал определенную сумму денег. Поэтому надо быть осторожными.

Дівчина зізнається: ніколи не забуває й того, в яку халепу можуть ускочити в Інтернеті саме гарненькі дівчата. Коли ж ви таки вирішили ризикнути й зустрітися із новим віртуальним знайомим, пам'ятайте: ваша безпека тільки у ваших руках.

Юрій Ірхін, психолог:

- Идя на встречу с таким инициатором знакомства, нужно выбирать место как можно более публичное. Например, в каком-то ресторане, в кафе, в центре площади, где есть много людей. Нужно предупредить кого-нибудь, где вы находитесь, идентифицировать хотя бы звонком с мобильного телефона.

А ще ліпше приходити на зустріч у товаристві. І не забувати, що такі прості правила можуть зберегти вам життя.