Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 грудня 2011, 17:38 Суспільство
У столиці 16 сімей міліцейських пенсіонерів можуть опинитися просто неба
У столиці 16 сімей міліцейських пенсіонерів можуть опинитися просто неба

Вони багато років пильнували правопорядку, а тепер захищати потрібно їх самих. У столиці шістнадцять сімей міліційних пенсіонерів можуть опинитися просто неба. Із гуртожитку на вулиці Житньоторзькій, 8 їх можуть попросити вже на початку нового року. Саме тоді збіжить термін договору оренди між Подільським райуправлінням міліції і столичною мерією. Чи вдасться колишнім правоохоронцям залишитися під дахом над головою?

Цьому будинку більше ста років. Сім'ї міліціянтів заселяли в нього тимчасово з обіцянкою невдовзі надати постійні житла. Не дали. Ба більше, кілька років тому районна комісія визнала гуртожиток за непридатний для мешкання.

Людмила Братель, мешканка будинку:

- Ми зараз живемо в нежитлових службових приміщеннях, арендованих подільським райвідділом у міської адміністрації. Ми взагалі не маєм ніяких прав. Ми в повітрі. Закінчується термін дії договору - і все. У нас взагалі, в основному, бюджетники - хто на державній службі, хто на медичній, учителі і міліціонери. Тож, вибачте, держава має піклуватися.

У підвалі по коліна води, на стінах оголені дроти. Усі ремонти роблять власним коштом. Валентин пропрацював у міліції 23 роки. Із дружиною та двома доньками мешкає у двох маленьких кімнатах. Каже, для рідного райуправління й міста вони - баласт. Замість допомоги - відписи.

Валентин Гладчук, мешканець будинку:

- Написав бумагу, сіли, одписали автоматично. Знаєте, фабули повставляли на комп’ютері, раз - "получите ответ". Завтра викупить якийсь хороший чоловік цей будинок, скаже: "Я його брав як не житловий, а що тут люди - я даже не знав. Чого ви тут находитесь, і на яких підставах?!"

Після втручання в ситуацію журналістів програми "Свідок", у райуправлінні міліції почали діяти.

Юлія Шевчук, помічник керівника Подільського РУ міліції м. Києва:

- Договором вже наразі юристи займаються, і на цьому тижні було зроблено звернення від головного управління міністерства на ім'я Попова про те, щоб місцева влада допомогла в цьому гострому питанні - конкретно по цьому будинку та по цим людям.

На Подолі нині 67 будинків, які потрібно негайно ремонтувати. Настане черга Житньоторзької, 8 - поновлять і гуртожиток, кажуть місцеві урядники. Та мешканці побоюються, що до того він розвалиться через будівництво навпроти.

Олександра Сіренко, мешканка будинку:

- Ну, от наша стройка - те, що ми по чуть-чуть строїм, вони нам потихеньку валять. Були тріщини і до того, але у зв’язку з будівництвом збільшуються. Сусіди в кімнаті ремонт зробили, так у них обої почали розходитися.

У Подільській районній адміністрації людей заспокоюють: капітальний ремонт зроблять, і нікого не виселятимуть.

Ігор Павлик, заступник голови Подільської райдержадміністрації:

- У нас немає намірів кудись дівати цей будинок чи розривати договір з районним управлінням. Цей договір буде продовжений згідно чинного законодавства - якщо не одна зі сторін не заявила, він буде автоматично подовжений.

Та столичній владі мешканці віри не ймуть. Кажуть: якщо не подовжать договору оренди, підуть протестувати під мерію.