Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 грудня 2011, 15:31 Суспільство
У День міліції "Свідок" один день спостерігав за роботою "Беркута"
У День міліції "Свідок" один день спостерігав за роботою "Беркута"

Сьогодні всі міліціянти країни відзначають своє професійне свято. Їхня служба небезпечна й тяжка, але вкрай цікава. Це знає Олексій Бельський, що продовж одного дня споглядав роботу "Беркуту". Каже, хлопці універсальні. Вони і вулиці патрулюють, і злочин гарячим слідом можуть розкрити.

Петро, беркутівець:

- Вот так вот начинается утро. Дальше - собираемся на работу.

Дві маленькі кімнати в орендованому будинку. Допоки в гуртожитку ремонт, тут мешкають п'ятеро беркутівців. Петрові Скаудусу - 25. У спецпідрозділі парубок із Донеччини опинився після армії - служив у полку охорони президента. Напередодні дембелю запропонували попрацювати в ірпінській роті "Беркуту". Одразу погодився. У винайнятій оселі - ні телевізора, ні книжок. До будинку приходять лише переночувати та помитися. Основне життя - на роботі.

Після сніданку - теорія й чищення зброї. Потому - спортзала. Тренування проводить командир - майстер рукопашного бою.

Тренер:

- Мы - как психологи, мы прекрасно понимаем, как человек разговаривает, т.е., проверяя документы, мы, естественно, смотрим за его реакцией, за его движениями. Мы должны работать на опережение.

Вправи з рукопашного бою майже щодня. На чергуванні міліціянти постійно ризикують життям, тому повинні вміти боронитися.

Павло Скляр, командир роти "Беркуту" в Київській області:

- По поводу нападений на сотрудников "Беркута" - могу сказать гордо: сколько не проявлялось это - пока еще мы выигрывали! В схватках, поединках...

По обіді - на чергування. Ірпінь - містечко невелике, але неспокійне.

Беркутівець:

- Если выходной день, то начиная с 12-ти и под утро - 3-4 часа. Когда молодежь расходится по домам - когда на подвиги их тянет. Не было таких суток, чтоб выехать и было спокойно.

Чималий клопіт беркутівців - наркомани. Ця недобудова - їхнє лігво. Щоденно тут бувають десятки місцевих.

Віталій Закревський, співробітник "Беркуту":

- В основном, укалываются либо в такси - нанимают такси, либо выезжают на такие вот закинутые будівлі, в ліс. В лісі самое частіше ми їх бачим. Тут не можем - едет постоянное пересечение - виставляются малолетние дети с мобильными телефонами. Тольки видят патрульную машину - сразу идет перезвон.

У недобудові збираються місцеві. Наркомани з Києва, Бучі та Пущі-Водиці віддають перевагу лісові на в'їзді до Ірпеня. Патрульна зупиняється біля підозрілої "Авео". І беркутівці не помилилися. У двох чоловіків, окрім наркотиків, вилучають два ножі й пістолета.

Затриманий:

- Та пошел ты, камеру уберите. Я не буду ничего говорить.

Неабиякий клопіт беркутівців - охочі до оковитої. Нажлуктяться - й нумо битися. Інколи з різаниною.

Беркутівець з п'яницею:

- А что, другого места не было посидеть, да? А у вас нет с собой документов? Як ваше прізвище?

- Шульженко.

- Ми вам робим попередження за розпивання спиртних напоїв, слабоалкогольних. Забирайте своє добро, і відпочивайте у відведених для цього місцях.

Чергування видалося спокійним. Беркутівці жартують: можливо, правопорушники вирішили їм подарунка до для міліції зробити.