Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 грудня 2011, 15:09 Суспільство
На Одещині повісився 15-річний хлопчик з малозабезпеченої сім'ї
На Одещині повісився 15-річний хлопчик з малозабезпеченої сім'ї

Страшну статистику дитячих смертей поповнила ще одна трагедія. На Одещині п'ятнадцятирічний хлопець укоротив собі віку. Дитина повісилася на дереві на власному подвір'ї. За два тижні це вже друге самогубство школяра в області. Чому підліток наклав на себе руки - загадка, адже з нього ніхто не знущався, та й ріс він хоч і в незаможній, але добрій сім'ї.

Лихо сталося в місті Балті. Мати поїхала до Києва на заробітки, за старшого вдома лишився п'ятнадцятирічний Іван. Разом з ним - на рік молодший брат і на два - сестра. Батько загинув на будівництві, коли діти були ще малюками. І ось знову трагедія. Тіло хлопця знайшли сусіди. Правоохоронці одразу почали з’ясовувати причини такого страшного вчинку. Кажуть, укоротити собі віку підліткові спадало на думку давно.

Олег Білий, керівник відділу Балтського РВ міліції:

- Маме он рассказывал: "Мне интересно посмотреть, что на том свете происходит, кто там, на том свете, есть, всё". И также он говорил, что хочет повеситься, маме и показывал даже дерево, говорил: "Я хочу на этом дереве повеситься и посмотреть, что будет после смерти".

Та мати не надала словам сина жодного значення, бо причин для суїциду у хлопця не було. Він ні з ким не конфліктував. Вчився на задовільно, уроків не прогулював. З однолітками приятелював. З Івана ніхто не знущався. Навпаки, у школі знали, що дитина з малозабезпеченої родини, тож усіляко намагалися їй допомогти: однокласники - з домашнім завданням, учителі - з речами.

Петро Кулик, директор Балтської школи №3:

- На перше вересня школа допомогла йому одягнутися, коли настали холода, ми збирали кошти для того, щоб йому взуття купити, проте він був настільки скромною дитиною, що він навіть не хотів казати розміру, він казав: "Та ні, мені достатньо, я буду ходити в тому, що є."

У школі розповіли, що Іван дуже соромився свого зовнішнього вигляду, й того, що не має багатьох речей, які мають однолітки. Проте був гордим: не дозволяв, щоб його жалували, чужого не брав.

Олена Куницька, класна керівниця загиблого хлопчика:

- Я придумала такую легенду с психологом, что, Ваня, пришла гуманитарная помощь из Америки, потому что вещи были хорошие, выглаженные, даже не заштопанные. "Давай, пожалуйста, примерим в кабинете у психолога, чтоб об этом даже никто даже не видел и не слышал. Если тебе подойдет, и понравится, то возьмешь эти вещи, нет - оставишь".

Можливо, бідність, у якій ріс Іван, і призвела до самогубства. Проте у школі вчинок підлітка пов'язують з іншим.

Петро Кулик, директор Балтської школи №3:

- Ми знаємо, що у них в сім'ї був такий випадок, який, мабуть, свідчить про десь спадковість у цьому напрямку.

Дядько хлопчика також укоротив собі віку, і також повісився. Поки з’ясовують справжню причину самогубства дитини, його молодших брата й сестру на деякий час віддали до притулку. Щоправда, діти були проти такого рішення. Чотирнадцятирічний хлопець навіть утік. Але його швидко знайшли.

Наталія Герасименко, керівник служби у справах дітей Балтської райдержадміністрації:

- Сім'я була дуже малозабезпечена - це так. Ну, уявіть собі - шестеро дітей, правда, троє вже дорослих, троє дітей при мамі проживали. Сім'я дуже малозабезпечена, мати вимушена була їздити на заробітки - це сьогодні наш біч, наша проблема. Алкоголем не зловживає, вона взагалі його зовсім не вживає.

Матері дали кілька тижнів, аби дати в будинку лад. Лише після цього їй дозволять забрати дітей до дому.