Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 листопада 2011, 19:14 Суспільство
Часто водії не пропускають автомобілі швидкої допомоги з сиренами і мигавками
Часто водії не пропускають автомобілі швидкої допомоги з сиренами і мигавками

Інколи "швидкі" везуть хворих до лікарні довго, бо декотрі водії не зважають на сирени, мигавки й не пропускають спецтранспорту. У цьому переконалися й наші журналісти, які вирушили на столичні шляхи разом із даївцями.

Щодня у столиці десятки людей чекають на термінову допомогу лікарів. Вчасно довезти хворого - означає дати шанс йому вижити. Та чи розуміють це інші водії. Як виявилося - не всі. На виття сирени та блимання мигавок декотрі не зважають. Вадим каже: не пропустив "швидкої", бо запізно помітив, а потім не зрозумів маневру кермувальника.

Вадим, водій:

- Я хотів вправо піти, але він включив правий поворот, і почав мене обганяти справа.

Водій вантажної "Газелі" також вирішив, що "швидкої" не пропустить. Коли водій зупинився, розповів, що сам пропрацював на швидкій 20 років. Каже, мигавки помітив не одразу.

Павло Іванович, водій:

- Сначала я, потом "Ланос" повернув, а потом вже "швидка". Мені не видно було скорої помощі з мігалками, а потом побачив мігалку - перестроївся сразу в правий ряд.

А водій ось цього "Чері" найдовше не пропускав "швидкої", бо захопився розмовою по мобільному.

Водій "Чері":

- Когда он прижался, посигналил, я начал смешаться.

- Так ви ж в цей час по мобільному телефону розмовляли, ми бачили зі "швидкої".

- Но я ж смещался.

Інспектори ДАЇ знають про неуважність столичних кермувальників.

Віталій Союк, співробітник УДАІ в м. Києва:

- Проблема існує із-за культури водіння наших водіїв. Зупиняєш - "я не помітив, я задумався". За це порушення іде накладення штрафу в розмірі від 510 до 680 гривень.

Володимир при кермі "швидкої" 35 років. Каже, їздити містом дуже складно - тисняви й некультурні водії. На щастя, в його автівці є все потрібне облАднання, тому не втратили по дорозі жодного людського життя.

Володимир Циба, водій швидкої медичної допомоги:

- Бывает, пропускают, но, в основном, мало пропускают. Не смотрят сзади. Женщины, в основном, мало пропускают - вони не смотрят в зеркало, поэтому и не пропускают.

Утім у ДАЇ не такі категоричні. Кажуть, більшість кермувальників, коли чує сирену й бачить "швидку", поступається.

Олександр Ковалевський, старший інспектор УДАІ в м. Києві:

- Розуміють, що в цій швидкій медичній допомозі може знаходитись і він, і його родичі, не дай Боже попасти в таку ситуацію, тому водії намагаються, згідно правил дорожнього руху, пропустити автомобілі таких типів.

Водночас, від початку року даївці склали за порушення більше двохсот адмінпротоколів. Тому кажуть, що робитимуть рейди постійно.