Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 листопада 2011, 12:41 Суспільство
З початку року в Україні пропали безвісти більше тисячі дітей
З початку року в Україні пропали безвісти більше тисячі дітей

З початку року в Україні зникли безвісти більше тисячі дітей. Частина з них втекла з домівок, І повертатися не бажає. На те має свої причини. Чому малюкам і підліткам не живеться в сім'ях?

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Дитина вийшла з пункту A і прямує в Пункт B. Приміром, зі школи додому. Аж раптом зустріла подругу і звернула в пункт C. Наче нічого і не сталося. Утім, батьків в цьому самому пункті починають обсідати думки. І фантазія рожевого не малює.

У голову лізе самий кримінал. Особливо, якщо про своє місце перебування дитина одразу не сповіщає. Психологи кажуть: і не дивно, дітям таке притаманне.

Юлія Чаусова, психолог:

- Младшие школьники - им очень тяжело себя самоконтролировать и организовывать, они этому учатся, поэтому очень возможно, что ребенок забудет о том, что он не предупредил маму и уйдет гулять, а мама должна понимать, что у ребенка есть такие особенности.

Утім, не зовсім не реагувати на відсутність дитини не варто, це вже кажуть міліціянти.

Кирило Маслов, керівник відділу Дніпровського РУ міліції м. Києва:

- Если ребенок придерживается порядка дня, если он обязателен в своих планах и его нет в назначенное время дома, то, конечно, нужно сразу звонить на "102", говорить, где ребенок пребывал.

Отут зазвичай і з'ясовують: якими ж батьки були батьками? Й чи могла дитина просто втекти з дому. Отак чотири дні все Рівне шукало сімнадцятирічну Аліну. Аж раптом вона знайшлася сама. Виявляється, дівчина просиділа всі ці дні на горищі власної домівки. А злізла, бо зголодніла. Втекти ж її змусили непорозуміння з мамою.

Аліна, знайдена дівчинка:

- Реагировала, але є як: покричить-покричить, ляже, заспокоїться, і буде легше.

Та й набридли дівчині регулярні запої найріднішої зі старшими братами.

Мати Аліни:

- А скільки випили?

- Чекушку, все!

Таких як Аліна - сотні. Їм комфортніше на вулиці, ніж прислуговувати п'яним дорослим. Проте є інша категорія втікачів - з інтелігентних і заможних сімей.

Юлія Чаусова, психолог:

- Как обычно родители поступают - они приходят с работы, говорят, что я устал, садятся кушать, и потом - за телик, компьютер, поэтому у ребенка, мало того, что мамы с папой не было целый день дома, так они еще вечером пришли - не обратили на него внимания.

Втечею ж прагнуть донести: я є, і в мене проблеми. Та варто пам'ятати, що майже всі неповнолітні, які опиняються на вулиці, це потенційні або жертви, або злочинці.

Кирило Маслов, керівник відділу Дніпровського РУ міліції м. Києва:

- Он домой не идет, он может банально украсть себе какую-то еду, у кого-то украсть кошелек, чтобы обеспечить себе пропитание, ночлег, он находится на улице, он может стать объектом насилия.

Тоді мандрівники можуть втратити "дитинство". Відповідно, батьки - безтурботних дітей. Фахівці закликають берегти мир всередині родин та більше приділяти уваги малюкам і підліткам.