Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 листопада 2011, 16:12 Суспільство
Українські моряки врятували понад півсотні лівійських біженців
Українські моряки врятували понад півсотні лівійських біженців

Залишитися в живих. Більше півсотні лівійських біженців урятував екіпаж Мелітопільскої яхти. Африканці намагался дістатися Сицилії, та збилися з курсу, і 10 днів дрейфували без води та їжі. Жодне з великих суден, що проходили в цьому районі, допомогти людям не схотіло. Та доля подарувала бідолахам українців, що подорожували Середземним морем.

54-річний мешканець Мелітополя Сергій Білошкуров - професійний моряк. Бригантину "Альтер Его" він разом з однодумцями побудував власноруч кілька років тому. Відтоді з травня по жовтень вони мандрують Середземним морем. Цьогоріч, каже, довелося ще й людей рятувати.

Олександр Семидоцький, боцман яхти:

- Где-то с одиннадцати ночи мы стали наблюдать в море проблесковый белый огонь. В 11:30 ночи вышел капитан наш, и мы ему доложили обстановку. Было принято решение подойти поближе и посмотреть, что это такое. Когда мы подошли, осветили прожектором и увидели небольшую яхточку, на ней много людей было, люди просили помощи.

На невеличкому човні, розповідають запорізькі моряки, якимось дивом умістилося понад півсотні людей - підлітки, жінки та діти. Це були лівійські біженці, які хотіли дістатися Сицилії, але збилися з курсу. Паливо, вода та їжа скінчилися. 10 днів у відкритому морі ледь не звели їх з розуму.

Сергій Білошкуров, капітан яхти:

- После того, как мы передали воду, реакция была совсем никак не ожидаемая нами. Они готовы были перегрызть глотку друг другу за глоток воды. Практически все не могли даже передвигаться, за исключением только самых активных, которые дрались за воду. Остальные просто сидели, плотно прижавшись друг к другу, и ждали своей дальнейшей участи.

Про знайдених людей мелітопольці повідомили грецький порт. Потому намагалися отримати допомогу від великих суден, що проходили в цьому районі. Та все намарне.

Сергій Білошкуров, капітан яхти:

- Дали две красные осветительные ракеты сигнала бедствия, но даже на этот сигнал бедствия капитаны, к сожалению, не отреагировали, и после этого мы взяли лодку на буксир, освещая ее прожектором, и удерживали яхту против волны, чтобы не перевернулась эта лодка.

Лише вранці підійшло судно, капітан якого зголосився відбуксирувати човна до найближчого грецького острова. Біженців доправили туди гелікоптером. Пізніше ті розповіли: до Європи допливли не всі. Одного лівійця змило хвилею, ще двоє померли. Усього ж українські моряки врятували 57-х людей.